U Kliničkom centru Srbije dosad je lečeno 7.000 kovid pacijenata, a čak 60.000 onih koji imaju druge bolesti

03.02.2021

08:58 >> 10:29

0

Autor: M.V.

Ova teška epidemija uticala je na drugaciji pristup lečenju pacijenata, poručio je prof. dr Milika Ašanin

U Kliničkom centru Srbije dosad je lečeno 7.000 kovid pacijenata, a čak 60.000 onih koji imaju druge bolesti
Copyright Printscreen/Youtube

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da je od početka epidemije koronavirusa, KCS vodio borbu na dva fronta, “kovid i nekovid”, i da je u nekovid delu, od marta do danas, lečeno više od 60.000 pacijenata, dok je oko 7.000 kovid pacijenata hospitalizovano u okviru sistema ovog centra.

Dr Ašanin ističe za RTS da je trend epidemije bolji nego što je bio, ali da već danima “nije baš najbolji” zbog broja pacijenata koji su u bolnicama, onih na respiratorima, ali i preminulih. Prema njegovim recima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike “bude između 130 i 150 pregleda dnevno i izmedu 80 i 90 hospitalizovanih”.

Profimedia

Trenutno je zaraženo oko 490 zdravstvenih radnika KCS, ističe dr Ašanin, od kojih 139 lekara, i malo njih je hospitalizovano. Direktor KCS dodaje da je u ovom kliničkom centru formiran samostalni vakcinalni punkt, u kojem je do sada vakcinisano ko 2.500 zaposlenih i još oko 500 građana iz raznih medicinskih organizacija.

Promene u radu KCS

Kako je istakao direktor KCS, “ova teška epidemija koja se pojavila je uticala na drugaciji pristup lečenju pacijenata”.

Pročitajte još
– Morali smo da se organizujemo u mnogo pogleda, pulmologija je po dva i po meseca dva puta ulazila i izlazila iz sistema. Pomagali smo svim klinicko-bolnickim centrima, naši anesteziolozi su radili i postavili sistem, morali smo da pomažemo i drugima u unutrašnjosti Srbije. Sve je to uticalo na naš rad – naveo je on i dodao da svaki peti čovek u Srbiji umire od malignih bolesti.

– Uložili smo dodatne napore za lečenje tih bolesnika, povećali rad u dnevnim bolnicama. Na iks nožu u 2019. obavljeno je 3.100 tretmana, a u 2020. godini 5.100 tretmana – istakao je direktor KCS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike