Rektorka BU: Organizovanje januarskog ispitnog roka zavisi od epidemiološke situacije

01.12.2020

12:26 >> 12:39

0

Autor: M.Vujović

Univerzitet se trudi da donese odluke koje će najviše da koriste studentima, a da se pritom ne ugrozi kvalitet diploma

Rektorka BU: Organizovanje januarskog ispitnog roka zavisi od epidemiološke situacije
Copyright FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Da još uvek nije poznato kako će biti organizovan januarski ispitni rok, jer sve zavisi od epidemioloških uslova, istakla je rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović i dodala da Zakon o visokom obrazovanju ne dozvoljava polaganja ispita onlajn.

Ona je navela da će se univerzitet truditi da se donesu odluke koje će najviše koristiti studentima, a da se pritom ne ugrozi kvalitet diploma.

Kvalitet diploma i nekontrolisani uslovi

– Iako možda zvuči da to nije primarna stvar u ovim kovid uslovima, ali zaista ne smete da ugrozite kvalitet jedne diplome, otvarajući mogućnost da se provera znanja izvodi u nekontrolisanim uslovima. Mi svakako moramo da prevaziđemo taj problem, jer to je način ispitivanja koji će da postoji u budućnosti. Krenuli su neki pilot programi i ja se nadam da ćemo taj problem rešiti – rekla je rektorka tokom gostovanja na RTS.

Pixabay

Ona je navela da su u epidemiji virusa korona rezultati polaganja ispita u prethodnim ispitnim rokovima na skoro svim fakultetima isti ili bolji u smislu prolaznosti.

– Studenti shvataju koliko su ovo vanredne okolnosti, nisu gubili vreme, prionuli su na posao i dali su rezultat. Verujem da će to tako biti i u januarsko-februarskom roku – poručila je Popovićeva i podsetila da je nastava na fakultetima počela po kombinovanom modelu, da su predavaanja bila onlajn, dok su vežbe organizovane na fakultetima.

Onlajn nastava

Kako su se epidemiološki uslovi pogoršavali, nastava se premestila u onlajn sferu, navodi ona.

Pixabay

– U ovom trenutku preporuka je da nastava bude u potpunosti onlajn, a svake nedelje mi pratimo situaciju, pa ćemo se i prilagođavati. Čim uslovi dozvole da se neka aktivnost otvori na fakultetima, oni će to iskorititi – istakla je Popovićeva i poručila da se privodi kraju novembarski ispitni rok za apsolvente i da je bilo lakše organizovati ispite gde je mali broj studenata koji su trebali da polažu.

Problem je, međutim, sa velikim ispitima.

Odlaganje ispita

– Posebno onih pismenog karaktera, gde nije bilo moguće staviti 100 ili 200 ljudi u jednu prostoriju. Ti će se ispiti odložiti, biće omogućeno polaganje onog trenutka kada situacija to dozvoli – dodala je rektorka.

Profimedia

Na pitanje koliko je studenata zaraženo virusom korona, Popovićeva je navela da je, prema podacima Studentske poliklinike u Beogradu, u poslednjih nekoliko nedelja zabeleženo oko 200 studenata pozitivnih na koronavirus.

– To su uglavnom studenti koji borave u studentskim domovima. Nakon što se utvrdi da su zaraženi oni ne borave više u domu, ili odlaze kući ili na odgovarajuće uslove lečenje. Veliki broj studenata i nema neke izražene simptome, pa se ni ne testiraju i ovo su samo neke orijentacione brojke. U ovom trenutku je teško reći koliki je realan broj studenata zaraženih – rekla je zaključila je rektorka BU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike