Virusolog: Ovog leta možemo da planiramo odlazak na odmor

04.02.2021

11:46 >> 12:23

0

Sigurna sam da će situacija ovog leta biti mnogo mirnija i da ćemo ići na odmore, kaže virusolog dr Tanja Jovanović

Virusolog: Ovog leta možemo da planiramo odlazak na odmor
Copyright Pixabay/francesc

Virusolog Tanja Jovanovicć izjavila je da će doći do značajnog pada broja inficiranih osoba ako nastavimo s masovnom imunizacijom protiv kovida 19, uz pridržavanje epidemioloških mera.

-Virus korona nas je naučio da je teško predviđati na duže staze, ali sam sigurna da će situacija ovog leta biti mnogo mirnija i da ćemo ići na odmore – rekla je Jovanovićeva za “Politiku”.

Tanja Jovanović, koja je i prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je vrlo važna masovna vakcinacija kako bi se u što kraćem vremenskom periodu ograničila cirkulacija virusa u populaciji i sprečile njegove dalje promene.

Kako je objasnila, za kolektivni imunitet je važno da bar 70 odsto populacije bude imuno na infekciju, bez obzira na to da li su imunitet stekli prirodnim ili veštačkim putem (imunizacijom).

Pročitajte još

– Najidealnije bi bilo da se što veći broj stanovnika vakciniše i da imunitet bude i iznad ovog procenta –  rekla je ona.

Podaci Vlade Srbije pokazuju da je u Srbiji do sada protiv koronavirusa vakcinisano više od pola miliona osoba, tačno 513.652, a naša zemlje je i dalje druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Bolja od Srbije po broju vakcinacija na milion stanovnika je samo Velika Britanija, a posle Srbije su Malta, Danska, Island, Irska, Rumunija, Slovenija, Litvanija, Švajcarska, Španija, Italija…

Vakcinacija u Srbiji počela je 24. decembra.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike