Saznajemo: Poverenik reagovao zbog užasnih posledica po decu koja koriste TikTok: Hitno pismo kompaniji čija je društvena mreža

07.02.2021

06:42 >> 08:29

0

Milan Marinković traži od multinacionalne kompanije da odredi svog predstavnika za Srbiju, kome mogu nadležni da se obrate

Saznajemo: Poverenik reagovao zbog užasnih posledica po decu koja koriste TikTok: Hitno pismo kompaniji čija je društvena mreža
Copyright Profimedia

Još se nije slegla prašina otkako su deca, jedno iz Italije, drugo iz Trinidada i treće iz Beograda, stradala, kako se sumnja, posle izazova i igrica na društvenoj mreži TikTok, a Poverenik za javne informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinković stupiće u kontakt sa multinacionalnom kompanijom, koja je vlasnik te društvene mreže.

Kako su za “24sedam” naveli iz te službe, Srbija još nema odgovornu osobu koja će pratiti društvenu mrežu TikTok.

– Prema informacijama kojim raspolaže Poverenik, radi se o društvenoj mreži koja je u vlasništvu multinacionalne kompanije koja nema sedište, niti registrovanu organizacionu jedinicu u Srbiji. S obzirom na to da je reč o pružanju usluga informacionog društva i s tim povezanom obradom podataka o ličnosti, Poverenik će se hitno pismeno obratiti kompaniji sa zahtevom da, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odredi predstavnika u Republici Srbiji, kako bi se tom predstavniku mogao obratiti Poverenik i druga lica, u pogledu svih pitanja u vezi sa obradom podataka –  navela je Lela Rudić iz kancelarije Poverenika.

Profimedia

Da li će stvar ići pravcem kao što se desilo u Italiji da se Tik Tok ugasi ostaje da vidimo, tek, podsećamo, desetogodišnja devojčica u Italiji, Antonela Sicomero, preminula je zbog opasne igre “blackout challenge” prošle nedelje. Slična nesreća dogodila se u ponedeljak devetogodišnjem dečaku na Trinidadu, a sumnja se da je dečak (10) iz Beograda, takođe, preminuo zbog ove opasne igre na TikToku.

Italijanske vlasti, Poverenik za informacije od javnog značaja kao i državni tužilac su hitno reagovali i zatražili da se Tok Tok na teritoriji cele države – ugasi. Ubrzo je to i učinjeno.

Sa druge strane, kako su nam rekli iz Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, oni nisu nadležni da reaguju u spornom slučaju.

-To nije u našoj moći. To pitanje je veoma osetljivo. Društvene mreže su doslovno svemoguće i vi kao roditelj imate opciju da aplikaciju Tik Toka svom detetu izbrišete sa telefona. Kada instalirate na svom uređaju Tik-Tok, vi dajte saglasnost da će te prihvatiti sve njihove uslove. Shvatam da je ovo posebna problematika  – rekla je za “24sedam” portparol tog Ministarstva Marija Bogunović.

Pročitajte još:

Portal “24sedam” je uputio nekoliko mejlova društvenoj mreži Tik Tok, ali smo do izlaska ovog teksta, ostali bez odgovora.

Šta je “Blackout Challenge”?

Brojni korisnici TikToka upozoreni su da ne učestvuju u opasnom izazovu koji se u poslednje vreme širi tom društvenom mrežom. Kao i mnogi prethodni TikTok izazovi, i ovaj navodi korisnike da izvode, po život, opasne zadatke koji mogu imati i fatalne posledice.

Takozvani “Blackout Challenge” već je odneo nekoliko žrtava.

Devojčica koja se ubila u Italiji/ Foto: Printskrin/Jutjub

U ovom sumanutom izazovu, korisnici TikToka izazivaju jedni druge da guše sami sebe, sve dok ne ostanu bez svesti. Taj izazov postoji još odranije i javljao se pod različitim imenima kao “Izazov onsvešćivanja” (“Passout Challenge”), “Igra davljenja” (“The Game of Choking”) ili “Brzinsko sanjanje” (“Speed Dreaming”), a u poslednje vreme je postao prilično popularan na TikToku.

Čim se pojavio, medicinski stručnjaci su upozorili da takvo uskraćivanje vazduha samom sebi može da dovede do onesvešćivanja i oštećenja mozga, kao i do smrtnog ishoda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike