Korak bliže proizvodnji ruske vakcine u "Torlaku": Stigli Rusi, procenjuju tehnološke kapacitete Instituta

11.02.2021

07:05 >> 12:19

0

Prva faza proizvodnje vakcine sputnjik V mogla bi da počne u naredna dva, tri meseca

Korak bliže proizvodnji ruske vakcine u "Torlaku": Stigli Rusi, procenjuju tehnološke kapacitete Instituta
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Delegacija ruskih stručnjaka, koja bi u Institutu “Torlak” trebalo da proceni tehnološke i kadrovske kapacitete te istitucije za proizvodnju vakcine “Sputnjik V”, stigla je danas u Srbiju, rečeno je Tanjugu u kabinetu ministra za inovacije Nenada Popovića.

Oni su nešto posle 12.00 sati sleteli na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a kako je najavljeno, sastanak delegacija Srbije i Ruske Federacije povodom uspostavljanja zajedničke proizvodnje cepiva biće održan danas u 15 sati u Palati Srbija.

Nakon sastanka, predviđene su izjave za medije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari u “Torlaku”, te da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine “sputnjik V” do kraja godine, izjavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Prva faza bi mogla da počne u naredna dva-tri meseca. Ona bi se ogledala u tome što bi “Torlak” obavljao punjenje i pakovanje bočica i ampula. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo novac za kupovinu mašine za punjenje još 2016. godine – rekao je dr Ðerlek u sredu novinarima u Beogradu.

Druga faza bi podrazumevala izgradnju novog pogona, koji bi morao da zadovolji sve tehničko-tehnološke uslove.

– Državni vrh će pokušati da obezbedi uslove da istovremeno krenemo sa prvom i drugom fazom kako bismo što pre došli do konačnog rešenja, a to je da Srbija ima pogon za proizvodnju vakcine “sputnjik V” – naveo je on.

Pročitajte još

Planirano je da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliko veliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.

Inače, u Srbiji je do sada protiv koronavirusa vakcinisano skoro 60.000 građana, a naša zemlje je i dalje druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Bolja od Srbije po broju vakcinacija na milion stanovnika je samo Velika Britanija, a posle Srbije su Malta, Danska, Island, Irska, Rumunija, Slovenija, Litvanija, Švajcarska, Španija, Italija…

Vakcinacija u Srbiji počela je 24. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike