Vlasnici mogu da zaraze kućne ljubimce koronom! Veterinari upozoravaju: Najugroženiji su psi i mačke

21.02.2021

07:30 >> 07:33

0

Autor: R.M.

Svaki četvrti zaraženi vlasnik preneo koronu na psa, ali ljudi su bezbedni od zaraženih ljubimaca

Vlasnici mogu da zaraze kućne ljubimce koronom! Veterinari upozoravaju: Najugroženiji su psi i mačke
Copyright Ilustracija RINA

Nedavno je odjeknula vest sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu da je čak 10 odsto pasa testiranih od oktobra prošle godine bilo pozitivno na korona virus!

Ovu informaciju objavio je docent Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti fakulteta Vladimir Stevanović, koji je rekao da je testirano čak 987 pasa.

– Reč je o psima koje su vlasnici dovodili na veterinarsku kliniku zbog različitih simptoma, nezavisno o tome jesu li koronu imali i sami, to ne znamo. Kad je bilo poznato da vlasnik i sam ima kovid, pozitivan je bio i svaki četvrti pas. Zato smo pokrenuli projekat kojim vlasnike kućnih ljubimaca – pasa, mačaka, afričkih tvorova ili drugih, a koji su sami preboleli koronu, pozivamo na besplatno snimanje pluća, krvnu sliku, klinički pregled i uzimanje briseva sluznice i ostale pretrage ljubimaca – izjavio je Stevanović a preneo hrvatski “24sata“.

– Dokazano je da pas, naprimer, ne može zaraziti čoveka, jer izlučuje virus u malom titru (količini), nedovoljnoj za prenos zaraze, a ne kao ljudi, kod kojih je ta količina veća – objasnio je on.

Najugroženiji psi i mačke, ostali ljubimci nisu

Ovu informaciju potvrdio je za “24sedam” i virusolog i mikrobiolog iz Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Foto: Printscreen Youtube Beogradska hronika Jutarnji program

Šekler kaže da je tačno da vlasnici mogu da prenesu koronu svojim kućnim ljubimcima.

– Psi koji žive u stanu mogu da dobiju koronu jer tu kruži velika količina virusa od obolelih ljudi. Srećom, ako su životinje u dvorištu onda nema opasnosti za njih – objašnjava Šeker.

On dodaje da je najveća opasnost za male pse i mačke.

– Najveći rizik je kod malih pasa, kao što su pikinezeri i pudlice, jer se jako često drže u krilu i u neposrednom kontaktu su sa vlasnicima. Pored pasa, samo mačke mogu da se zaraze dok drugi ljubimci nisu u opasnosti – objasnio je Šeker i dodao da domaće životinje jako teško mogu da dobiju koronu od čoveka jer ne postoji toliko blizak kontakt.

Zanimljvo je da kućni ljubimci ne mogu da prenesu koronu na vlasnike, a životinje ne mogu da uginu ukoliko se zaraze virusom.

Pročitajte još:
– Skoro da ne postoji mogućnost da budu bitno ugroženi ili uginu. A što se tiče toga da ljubimci prenesu koronu na vlasnike, to je na nivou teorije i vrlo teško da može da se desi – objasnio je Šeker.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike