Podneta krivična prijava protiv rektorke Beogradskog univerziteta: Tereti se za nenamensko trošenje budžetskih sredstava!

22.02.2021

15:12

0

Autor: J.B.O.

Krivičnu prijavu protiv Popović podnela je Državna revizorska institucija

Podneta krivična prijava protiv rektorke Beogradskog univerziteta: Tereti se za nenamensko trošenje budžetskih sredstava!
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava protiv rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu.

Krivičnu prijavu protiv Popović podnela je Državna revizorska institucija, precizirala je za Tanjug portparokla tužilaštva Ivana Rakočević.

– Tužilaštvo postupa po navedenoj prijavi – kratko je dodala Rakočević.

Krivična prijava je podneta zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.

Da podsetimo, menamensko trošenje sredstava, isplaćivanje zarada izvan zakonskih propisa, ali i nezakonito zapošljavanje propusti su Beogradskog univerziteta u toku 2019. godine koje je uočila Državna revizorska institucija (DRI).

Beograski univerzitet važi za jednu od najuglednijih institucija u našoj zemlji, međutim, izveštaj revizora ukazuje na niz nepravilnosti u radu ove institucije, na čijem čelu je rektorka prof. dr Ivanka Popović. U ovom dokumentu navodi se da je bilo protivzakonitog zapošljavanja, ali i neprivilnosti u postupku javnih nabavki.

– Univerzitet imao od jednog do šest zaposlenih na određeno vreme više od maksimalno dozvoljenog broja i po tom osnovu isplatio iznos od 5,59 miliona dinara, od čega 2,92 miliona dinara iz sredstava budžeta Srbije, a 2,67 miliona dinara iz sopstvenih prihoda – utvrdila je DRI u izveštaju o poslovanju Univerziteta za 2019. godinu, koji se odnosi na primanja zaposlenih.

Pročitajte još:

S druge strane, rektorka prof. dr Ivanka Popović tvrdi da Univerzitet “nije izašao iz okvira namenski dobijenih budžetskih sredstava, kao i da za sopstvene prihode ima pravo da stiče i da vrši njihovu raspodelu, što je regulisano Zakonom o visokom obrazovanju”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike