"Umrla devojka (27), a novi, snažni talas korone mogao bi da krene samo zbog ovoga": Upozorenje prof. dr Tiodorovića

29.12.2020

09:26 >> 09:39

0

Autor: R.B.

Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović apostrofirao je da privatne žurke za Novu godinu brinu sve njegove kolege u tom telu i naveo da bi građani

"Umrla devojka (27), a novi, snažni talas korone mogao bi da krene samo zbog ovoga": Upozorenje prof. dr Tiodorovića
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Privatne žurke za Novu godinu brinu članove Kriznog štaba,  zbog čega je prof. dr Branisalv Tiodorović rekao da bi svi trebalo da budu svesni “da će i oni doći na red, a pitanje je da li će imati mesta u bolnicama”.

-Umrla je devojka koja je bila 1993. godište. Mi imamo još jednu tešku situaciju, iako na pravi pogled, izgleda da nam pada broj pozitivnih, obolelih, pa i preminulih. Važno je da čuvamo svoje zdravlje, i zdravlje svih nas, da vodimo računa gde se krećemo. Ovoga puta, ipak, na drugačiji način moramo da dočekamo Novu godinu, i ispratiti staru, koja je bila teška i preteška, a da očekujemo da u Novoj budemo zdraviji – rekao je prof. dr Tidorović.

Nije bilo neslaganja

Taj stručnjak je istakao da juče, na sednici Kriznog štaba, nije bilo neslaganja u vezi sa radnim vremenom  ugostiteljskih objekata u novogodišnjoj noći za doček.

– Moram da kažem sa zadovoljstvom da sam ja u petak na konferenciji rekao da očekujem da ćemo biti složni odnosno da nema dočeka Nove godine, a ni reprize. I, to treba razmišljati, da se prvi januar ne pretvori u ono što ne bismo želeli. To znači i manje kontakata. Ipak smo se dogovorili da rade kafići i restorani do 18 sati 31. decembra i 1. januara, a da posle rade do 20 sati sve službe, prodavnice, kafići, restorani… To sve važi do 11. januara kada ćemo procenjivati situaciju – kaže prof. Tiodorović.

Pixabay

Ako dođe do žurki, istakao je on, imaćemo ćemo posle 15. ili 20. januara talas, koji neće biti manje žestok nego ovaj:

– Garantujem da nema nikoga ko u porodici ili okolini nema nekog ko je  preminuo od korone – upozorio je on, a odgovarajući na pitanje Telegraf.rs zašto se Krizni štab sastaje na svaka dva, tri dana, on je rekao:

– Razlog je u veoma velikom opterećnju zdravstvenog sistema. Mi smo iz medicinskog štaba više puta u toku dana u kontaktu. Vi ste u pravu, ljudi žele više optimizma. Nije ovo trenutak, strpimo se sada, izdržimo ovo da bismo mogli da slavimo sledeće praznike – poručio je prof. dr Tiodorović.

Kriva u blagom padu

Kazao je da je kriva u blagom padu, ali je zabrinjavajući broj preminulih koji je na visokom nivou.

Pročitajte i

– Još su nam veliki problem bolnice. Još ima pritiska u Beogradu, malo je bolja situacija u ostatku Srbije. Nije još ta tendencija da moramo da budemo oprezni – kazao je prof. dr Tiodorović i otkrio da je ubeđen da imamo kolektivni imunitet veći od 30 odsto.

– Nadam se da ćemo uz vakcinaciju u februaru imati oko 40 odsto, tako da možemo da razmišljamo o ublažavanju ozbiljnijem mera tek tamo s proleća. Onda možemo razmišljati da smo na zelenoj grani  i da se vraćamo životu pre ovoga – rekao je on i dodao da još nije primio vakcinu, jer, kako je rekao nije još došao red na njega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike