Rektorka: Polaganje onlajn ispita Pandorina kutija

03.12.2020

14:13 >> 14:25

0

Ivanka Popović navodi i da su fakulteti suočeni sa većim izdacima zbog uvođenja rada na daljinu

Rektorka: Polaganje onlajn ispita Pandorina kutija
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

 

Fakulteti i visokoškolske ustanove fantastično su ušli u sistem onlajn obrazovanja, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Ona je ukazala da je polaganje onlajn ispita Pandorina kutija, koja za sobom nosi određene opasnosti, ali da se ne sme narušiti integritet tog procesa.

Pročitajte još:

Ana Brnabić otkriva u kom slučaju će doći do zatvaranja škola i vrtića? 

Popovićeva je na onlajn sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) rekla da se pomno prati održavanje nastave u izmenjenim uslovima zbog epidemije i istakla da to ne sme uticati na kvalitet obrazovanja.

Kako kaže, okolnosti su takve da se traga za rešenjem, ali ne isključuje pitanje zloupotreba pri onlajn odbrani završnih radova.

Rektorka navodi i da su fakulteti suočeni sa većim izdacima zbog uvođenja rada na daljinu, te da javnost to ne prepoznaje kao činjenicu kada se govori o smanjenju školarina.

– Realni troškovi fakulteta su isti ili povećani i oni ne mogu biti socijala za studente, iako ne umanjujem probleme koji imaju studenti – navodi Popovićeva.

Ističe i da veruje da su fakulteti umanjivali ili oslobađali školarine studente koje imaju probleme.

NAPRAVITI PILOT-PROGRAME

Rektorka kaže i da bi trebalo napraviti pilot-programe za onlajn polaganje, u kojima bi učestvovao određeni broj studenata u bezbednim i kontrolisanim uslovima.

Kada je reč o broju položenih ispita, Popovićeva kaže da je analiza pokazala da je ove godine osam odsto više položenih ispita u odnosu na prošlu godinu, što, dodaje, nije loše, s obzirom na date okolnosti.

Naglašava da se intenzivno prati nastavni proces u izmenjenim okolnostima i da će se, ukoliko se pojavi neka ekstremna situacija, odmah reagovati.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike