Najava meteorologa: Nakon toplih dana, stiže nam novo zahlađenje, u pojedinim delovima zemlje moguć i sneg

28.02.2021

11:25 >> 11:31

0

Autor: M.Vujović

Pred nama je klimatološko proleće, ali temperature će nas podsetiti da je kalendarski još uvek zima, kaže meterolog Đorđe Đurić

Najava meteorologa: Nakon toplih dana, stiže nam novo zahlađenje, u pojedinim delovima zemlje moguć i sneg
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prva sedmica marta doneće nam ponovo prolećno vreme, ali krajem sedmice podsetiti i da je kalendarski još uvek zima, otkriva meteorolog “Weather to umbrella” Đođe Đurić.

Kako ističe, u Srbiji u ponedeljak počinje klimatološko proleće, za razliku od astronomskog kriterijuma, prema kome ovo godišnje doba počinje 21. dana u martu.

Tanjug/Jaroslav Pap

Prema najnovijim najavama meteorologa, u ponedeljak će jutro biti vedro i hladno, ponegde uz slab do umeren mraz, a u dolinama i kotlinama očekuje se i magla, dok će tokom dana pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost.

– Duvaće umeren do pojačan severni i severozapadni vetar. Minimalna temperatura kretaće se od -4 do 4 stepena, a u Beogradu oko 1 stepen, dok će maksimalna dnevna temperatura iznositi od 8 do 12 stepeni – poručuje on.

U utorak, kaže meteorolog Đurić, nakon hladnog jutra, ponegde sa maglom i slabim mrazem, tokom dana očekuje nas malo toplije vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Kako navodi, maksimalna temperatura biće od 10 do 14 stepeni, u prestonici oko 12.

Privatna arhiva

Trećeg dana nedelje jutro će biti hladno, ponegde uz maglu i slab mraz, tokom dana sunčano i toplije. Maksimalna temperatura od 13 do 17, u Beogradu do 15 stepeni. Prema njegovim najavama u četvrtak možemo da očekujemo sunčano i veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom do 20 stepeni.

– U petak i dalje toplo, ali uz naoblačenje. Krajem dana i tokom večeri na severu i zapadu Srbije očekuje se kiša i to će biti uvod u pogoršanje vremena za vikend. Tako će prvog dana vikenda biti oblačno i osetno svežije sa kišom, u planinskim predelima sa snegom. Maksimalna temperatura od 7 na severozapadu do 14 stepeni na jugoistoku Srbije. Vetar u skretanju na jak severozapadni. Do kraja dana i večeri temperatura u osetnijem padu, a u noći između subote i nedelje i u nedelju ujutro uz dalji pad temperature. Kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i vlažan sneg, koji će se brzo otopiti – navodi on i dodaje da nam u nedelju sa severa stiže razvedravanje.

Jutarnji mrazevi

– Nakon 7. marta sledi stabilizacija vremena, uz par stabilnih i suvih dana, ali će veliki problem predstavljati jutarnji mrazevi – ističe Đurić.

Srbija će narednih dana ponovo biti pod uticajem anticiklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, poručuje ovaj meteorolog i dodaje da će vazduh od utorka do petka biti veoma zagađen u urbanim i industrijskim područjima.

Profimedia

– Naročito tokom srede i četvrtka, kada vetra skoro da neće ni biti. Pri takvim vremenskim situacijama, zagađenje je veoma izraženo, kao što je bio slučaj tokom ove sedmice. Ipak, jak severozapadni vetar ovog vikenda pročistio je atmosferu iznad naših predela. Sledećeg petka očekuje se pojačanje jugozapadnog, a za vikend će duvati jak severozapadni vetar, tako da ćemo narednog vikenda ponovo udisati čist vazduh, ali ne zadugo, jer nas nakon 7. marta ponovo očekuje sinoptička situacija koja će ići u prilog zagađenom vazduhu – najavio je on.

Pročitajte još
Inače, kako je naša zemlja prethodnih dana beležila prave prolećne temperature, snežni pokrivač otopio se sve do 1.500 metara nadmosrske visine, tako da ga ima samo na na najvišim planinama, dok su niže planine poput Zlatibora već duži period bez prirodnog snega.

– Naredni vikend prema trenutnim prognozama doneo bi sneg skoro svim planinskim predelima i to bar 10 ak cm svežeg snega – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike