Ministarstvo prosvete odlučilo - odlaže se državna matura za ove škole

01.03.2021

11:26 >> 06:22

0

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine

Ministarstvo prosvete odlučilo - odlaže se državna matura za ove škole
Copyright Prijemni ispit, ilustracija, Profimedia

Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, koju je formirao prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog Branko Ružić donela je odluku da se vremenski interval za pripremu implementacije državne mature produži.

Sagledavajući aktuelnu situaciju i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje preduzete aktivnosti, doneta je odluka da se državna matura – odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola realizuje školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali s obzirom na to da predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu Srbije i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, a uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave usled pandemije koronavirusa, Komisija će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svaku od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.

Pročitajte još

Jedan od fokusa ove Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

U cilju uvođenja nacionalnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja, kao i drugim reformskim koracima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima snažnu podršku Evropske unije.

Ranije je bilo planirano da velika matura bude održana na kraju 2020/21, ali je odlučeno da se odloži za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene. Plan je bio da bude održana u junu 2022, ali juče je ministar prosvete saopštio da ot toga neće biti ništa ni naredne godine. 

Prvo “pilotiranje” državne mature je počelo u oktobru ove godine.

U pilot-projektu je učestvovalo oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole, i to 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

U svakoj školi testove su radili učenici iz dva odeljenja, a zadacima je bilo obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

Državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih razreda srednjih škola polažu istovremeno, kao što to sada rade osmaci, i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita.

Međutim, dekani pojedinih državnih fakulteta ranije su se protivili tome da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis budućih brucoša. Smatraju da bi trebalo uvesti još neki oblik kontrole znanja za upis na fakultete, jer misle da takav način provere nije pouzdan. U Ministarstvu su, međutim, bili protiv toga, jer, kako su obrazložili, za decu bi bilo veoma stresno da u tako kratkom roku imaju dva teška ispita.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike