Pitanje broj jedan u Srbiji: Koji je razlog zaražavanja građana posle vakcinacije protiv kovida?

02.03.2021

07:25 >> 16:55

0

Mnogi zamišljaju da je vakcina neprobojni štit koji odbija viruse, neka vrsta zaštitnog polja, ali nije tako, otkriva za 24sedam dr Aleksandar Ivković

Pitanje broj jedan u Srbiji: Koji je razlog zaražavanja građana posle vakcinacije protiv kovida?
Tanjug/Sava Radovanović

Zaražavanje nakon primljene vakcine nije često, ali nije ni nemoguće, smatra radiolog iz Niša dr Aleksandar Ivković. Kako kaže, to je moguće zbog dva razloga – zaštita koju pruža većina vakcina ne počinje da deluje pre druge ili treće nedelje od dobijene prve ili jedine doze cepiva, u zavisnosti od tipa vakcine, a kontakt sa zaraženima pre stvaranja antitela takođe bi mogao da utiče na eventualno zaražavanje.

Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje zašto onda primamo vakcine, kada i pored njih postoji mogućnost da se zarazimo, dr Ivković je za 24sedam slikovito odgovorio:

Kako deluju vakcine?

– Mnogi zamišljaju da je vakcina neprobojni štit koji odbija viruse, neka vrsta zaštitnog polja, ali nije tako.  Ako zamislimo naše telo kao državu koju je neko, iznenada, nenajavljeno odlučio da napadne, ući će tamo gde je najslabija odbrana. Dok mi organizujemo odbranu, napadač može da uništi državu, odnosno telo.

Facebook

– Sa druge strane, ako smo očekivali napad, logično je da smo spremili i mobilizaciju, pa će u većini slučajeva država biti zaštićena, ali uvek postoji određena šteta. Takva je situacija i sa virusima. Vakcina je poziv na mobilizaciju i naša odbrana, a svakom vojniku dodeljuje se slika napadača, u ovom slučaju antitela – ističe on.

Naš sagovornik se osvrnuo na delotvornost vakcina koja je izražena u procentima, a koju su prvobitno objavili i proizvođači cepiva.

– Procenti o delotvornosti vakcina pokazuju da one u najboljem slučaju štite od zaražavanja 94 odsto. To znači da na milion vakcinisanih, 60.000 ljudi neće biti dovoljno zaštićeno i mogli bi da se razbole. Ipak, ono što ohrabruje je da bi njihova klinička slika mogla da bude blaga, čime je fatalni ishod sveden na minimum. Kod vakcina gde je efikasnost 76 odsto, a taj procenat odnosi se na kinesko „Sinofarmovo“ cepivo, oko 240.000 osoba moglo bi da se zarazi koronavirusom i nakon primanja dve doze – rekao je dr Ivković.

Stanje u praksi

Ono što je istakao jeste to da je praksa da se vakcine daju pre epidemije, a ne tokom nje. Ipak, kada je u pitanju kovid 19, on nas je sve dočekao nespremne, pa su naučnici danonoćno radili na otkrivanju leka protiv ove zaraze. Još jedan razlog za zaražavanje, kao i obolevanje nakon vakcinacije, prema mišljenju ovog niškog radiologa, jeste i to što sasvim sigurno vakcinisane osobe dolaze u kontakt sa zaraženima.

– Zato je primetan broj vakcinisanih koji su oboleli. Ima ih nakon primanja svih vakcina, a najviše nakon „Sinofarmovih“, jer je najviše vakcinisanih tim cepivom. Bilo bi nelogično da je drugačije. Pacijenti koji su dobili kovid 19 nakon primanja druge doze „Sinofarmove“ vakcine su zaraženi neposredno pre primanja druge doze i za sve njih se zna kako su se zarazili. Karakteristično je da je nalaz kod svih bio prilično lak. Tačno je da se radilo o pneumonijama koje su bile obostrane, ali Severity Score je bio 2 ili 3 – istakao je on.

Šta je Severity Score?

Ovaj skor predstavlja procenu težine bolesti. Procenjuje se svaki pojedinačni deo pluća (lobus) ocenama od 0 do 5, što znači da se skor kreće u domenu od 0 do 25, gde skor 0 znači da nema bolesti uopšte, a 25 znači da je u svih pet delova pluća (lobusa) zahvaćenost bolešću veća od 75 odsto.

0 – znači da nema ground glass konsolidacije (GGO) – bele “mrlje” na snimcima pluća, izgledaju kao da se taj deo pluća gleda kroz mlečno staklo, kao vrsta mikromozaika;

1- znači da je manje od pet odsto tog lobusa zahvaćeno

2 – znači da je zahvaćeno od pet do 25 odsto tog lobusa

3 – znači da je zahvaćeno od 26 do 50 odsto lobusa

4 – znači da je zahvaćeno od 51 do 75 odsto lobusa

5 – znači da je zahvaćeno više od 75 odsto lobusa

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, kovid 19 na CT pregledu (skener, metoda pregleda koja je superiorna kod zapaljenskih bolesti pluća) pokazuje nekoliko promena, zavisno od faze u kojoj se bolest nalazi.

– Prvo što se viđa, a i jedino u prvoj fazi, jesu bele mrlje, i one ostaju sve do kraja oporavka. U drugoj fazi viđamo promene koje su slične nepravilnim mozaicima, dok u trećoj fazi dolazi do “zgrušnjavanja” zapaljenja. U četvrtoj fazi dolazi do stvaranja fibroznih traka uz plućnu maramicu. Tokom bolesti mogu biti uvećane limfne žlezde, može doći do tromboza krvnih sudova i do izliva – navodi on.

Pročitajte još
Kod pacijenata koji su revakcinisani i dobili kovid19, ističe dr Ivković, sve forme bolesti se vide odjednom.

Kako da znamo da li je vakcina delovala?

– To znači da je došlo do reakcije imunog sistema mnogo ranije nego kod bolesti bez vakcine. Ti nalazi govore da je vakcina delovala, iako nije postignut puni imunitet, i pokazuju kako deluju vakcine. Tvrdnje da se onda ne treba vakcinisati su potpuno pogrešne. Naprotiv, pokazuju da je vakcinacija neophodna – poručuje on, i zaključuje da nema puno načina da se završi epidemija.

– Očekivati da će prestati sama od sebe je nerealno. Očekivati da će virus mutirati tako da postane bezopasan je takođe nerealno. Svaka bitna mutacija koja se održala je sve opasnija i opasnija. I što je situacija lošija, to je više onih koji pokušavaju da produže agoniju u kojoj se nalazimo – rekao je radiolog dr Ivković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti