EKSKLUZIVNO - VLADIKA ANTONIJE: Svi detalji o spomeniku patrijarhu Pavlu koji će krasiti centar Moskve!

04.03.2021

08:00 >> 09:02

0

Episkop Antonije je ekskluzivno za 24sedam otkrio sve detalje o ovoj inicijativi, a kako kaže, na ovom značajnom projektu se radi već duže vreme

EKSKLUZIVNO - VLADIKA ANTONIJE: Svi detalji o spomeniku patrijarhu Pavlu koji će krasiti centar Moskve!
Profimedia

Vest da će spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu biti podignut u centru Moskve naišla je na oduševljene mnogih građana Srbije, ali i na interesovanje u vezi sa detaljima spomenika, kako će on izgledati, ko će ga izraditi…

Do sada je bilo poznato samo to da će spomenik biti postavljen na platou ispred Hrama Petra i Pavla, nedaleko od Kremlja u Moskvi, kao i to da se deo spomenika pravi u Rusiji, a deo u Ukrajini.

Pored ove, podneta je i incijativa za izgradnju spomenika patrijarhu moskovskom i cele Rusije Alekseju Drugom, a oba spomenika biće izrađena na inicijativu doktora teologije i vikarnog episkopa moravičkog Antonija Pantelića. Vladika je između ostalog i poslednji episkop koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dve decenije rukovodi Podvorjem SPC u Moskvi.

Episkop Antonije je ekskluzivno za 24sedam otkrio sve detalje o ovoj inicijativi. Kako kaže, na ovom značajnom projektu se radi već duže vreme, a cilj je da se kroz ličnosti dvojice patrijaraha ovekoveči bratska ljubav dvaju slovenskih naroda.

– Upravo oni bili su zaslužni za to da se nakon višedecenijske pauze napokon obnovi rad Podvorja Srpske crkve u Moskvi i sasvim je prirodno da se spomenici postave ispred našeg hrama Svetih apostola Petra i Pavla u neposrednoj blizini Kremlja. Prema tome, ja sam samo poslušao glas svoje pastve, nakon čega smo kontaktirali s umetnikom i dogovorili sve neophodne detalje. Svetska pandemija virusa korona je uticala i na posao oko izrade spomenika, tako da smo i rokove pomerili za sledeću godinu, kada naše Podvorje obeležava jubilej: 20-godišnjicu svog postojanja. Upravo je to i jedan od razloga zbog kojih do sada nismo upućivali zvanične dopise gradskim vlastima i Moskovskoj patrijaršiji, koji će – kada za to dođe vreme, sigurno pozdraviti jedan ovakakav poduhvat – objašnjava episkop Antonije za naš portal.

Pročitajte još:

Na pitanje o podizanju spomenika patrijarhu moskovskom i cele Rusije Alekseju Drugom, episkop Antonije kaže da je on ostavio veliki trag u istoriji našeg naroda.

– On je u najtežim vremenima, kada smo bili pogođeni ratom, u više navrata posećivao Srbiju i Republiku Srpsku, pružajući podršku Srbima s obe strane reke Drine. To isto je činio i blažene uspomene patrijarh srpski Pavle, tako da su obojica bili svojevrsni borci protiv rata za mir u svetu. Podići spomenik samo jednome od njih, predstavljalo bi istorijski propust koji nikada ne bismo mogli nadoknaditi. Upravo time smo se vodili radeći na ovom projektu – kaže on.

Spomenik od mesinga u stojećem položaju

Episkop Antonije otkrio je za naš portal da će na spomeniku patrijarhu Pavla raditi poznati ruski umetnik i veliki prijatelj našeg naroda Nikolaj Nikolajevič Pavlenko. Član je Saveza umetnika rusije, Međunarodne federacije slikara i dobitnik mnogih ruskih i inostranih priznanja.

– Ako govorimo o njegovom radu, morali bismo naglasiti da je Nikolaj Pavlenko dostojan naslednik tradicije ruske škole realizma. Sa svojom unukom Irinom Krasnovom je u više navrata organizovao izložbe slika u Ambasadi Srbije u Moskvi, gde sam i imao priliku da se upoznam sa njegovim radovima. Nikolaj nam je dostavio svoje idejno rešenje za spomenik patrijarhu Pavlu, koje smo zatim i usvojili. To će biti statua – njegova figura u stojećem položaju. Spomenik će biti izrađen od mesinga. Njegova visina – bez postolja, iznosiće 175 centimetara. Sama težina spomenika biće oko 400 kilograma. Spomenik će se nalaziti na kružnom postolju – objašnjava on.

Vladika kaže da je razlog zbog kojeg će jedan deo rada na spomeniku – njegovo izlivanje, biti obavljen u Ukrajini to što se atelje Nikolaja Pavlenka nalazi u Ukrajini. Ipak, naglašava da će svi završini radovi će biti obavljeni u Moskvi.

Za kraj, episkop Antonije se osvrće na značaj spomenika koji su “vidljivi svedoci jednog vremena”.

– Naš narod je u Beogradu podigao spomenik svetom caru Nikolaju II Romanovu, dok su Rusi u Moskvi podigli spomenik našem velikom piscu Miloradu Paviću. Spomenici su vidljivi svedoci jednog vremena, epohe i ljudskog postojanja, koji nas nemo opominju na prave vrednosti kojih uglavnom nismo svesni ili ih olako zaboravljamo.

Novac za spomenik od donacija

– Novac za izradu spomenika smo prikupili u obliku donacija. Svi koji su čuli za našu nameru su bili oduševljeni idejom, tako da su priloge podjednako davali i Rusi i Srbi. Sve to nam govori kako ovo delo mora uroditi plodom jer su u njemu zajedno učestvovali svi naši parohijani – ističe episkop za 24sedam.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti