"Broj zaraženih može lako da skoči na 8.000": Direktor SZO u Srbiji o posledicama nepoštovanja epidemioloških mera

04.03.2021

09:42 >> 09:47

0

Autor: M.V.

Primena mera i naše ponašanje od velikog su značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke, naveo je Marijan Ivanuša

"Broj zaraženih može lako da skoči na 8.000": Direktor SZO u Srbiji o posledicama nepoštovanja epidemioloških mera
Copyright RTS printscreen

Nesprovođenje epidemioloških mera kao i prisustvo novih sojeva koronavirusa u zemlji, glavno su “krivci” za pogoršanje situacije u Srbiji, smatra direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Kako je naveo pogoršanje ili pobošljanje situcije zavisi isključivo od našeg ponašanja. Iako je, prema podacima posledneg preseka, u Srbiji registovan 4.491 slučaj zaraze, Ivanuša je za RTS rekao da “taj broj može brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem”.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Brojke koje sada vidimo u Srbiji, puno su bolje nego što su bile krajem novembra, početkom decembra, ali je trend pogrešan. Mi znamo da, kad imamo preko 4.000 obolelih dnevno, ta brojka može jako brzo da poraste na 8.000, a imali smo preko 8.000 u Srbiji i znamo šta to znači za zdravstveni sektor – bolnice. Znači, situacija je jako ozbiljna – upozorio je Ivanuša.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji ukazao je da su primena mera i naše ponašanje od velikog značaja za to kakav će biti trend i kakve će biti brojke. On dodaje da je teško izračunati koliki procenat građana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

–  Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih – ukazao je Ivanuša i naveo i da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu.

Kazao je da je do problema u tom programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestrašice vakcina.

Protiv kovid pasoša

Kada je u pitanju uvođenje “kovid pasoša”, Ivanuša je rekazao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

Ilustracija, Foto: Profimedia

Uvođenjem tih pasoša, smatra on, pravile bi se razlike između ljudi, “što nikako nije prihvatljivo”.

Takođe, kako je objasnio, “vakcina na globalnom nivou nema dovoljno, pa bi se uvođenjem pasoša poremetila prioritetnost za vakcinaciju.

Pročitajte još
– Ljudi bi trčali za vakcinom. Mišljenja smo da vakcine za koje znamo da ih nema dovoljno u svetu treba da se koristi prioritetno za najizloženije grupe ljudi, a ne za turiste – rekao je Ivanuša.

Kaže da bi uvođenje kovid pasoša otvorilo i pitanje zaštite ličnih podataka.

– Pitanje je ko će imati pristup tim vašim zdravstvenim podacima, kao i to šta je sa ljudima koji se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga. Zbog puno problema koje bi izazvali, Svetska zdravstvena organizacija za sada je protiv uvođenja kovid pasoša – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike