Krizni štab odlučuje: U narednim satima znaćemo da li će Srbija biti zaključana

05.03.2021

14:21 >> 15:37

0

Epidemiološka situacija je dramatična, nimalo jednostavna, na šta je već ukazao dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba

Krizni štab odlučuje: U narednim satima znaćemo da li će Srbija biti zaključana
Copyright Tanjug/Rade Prelić

U ovim momentima trebalo bi da je počela odlučujuća sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji, a na kojoj će biti prelomljeno da li ulazimo u lokdaun u narednim danima ili će epidemiološke mere bi pooštrene, ali bez zaključavanja.

Epidemiološka situacija je dramatična, nimalo jednostavna, na šta je već ukazao dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba.

Kako je on danas naveo, medicinski deo tog tela već je ranije sve predložio i neće promeniti predlog, a suština je šta će se odlučiti.

Dva ugla

– Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna, rešenje će biti svakako kako bude doneseno. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promenila. Smatramo da su mere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile – rekao je dr Kon.

printscreen

On je dodao da, po njegovom mišljenju, sedam dana zatvaranja nije dovoljan period kako bi se situacija okrenula na bolje.

– Ne smatram da je taj period dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da saseče porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja tri dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mere moraju da se poštuju – objasnio je on.

Istakao je da ništa nije dogovoreno u napred i da će se danas znati sve.

Nikada se nismo spustili na bezbedni nivo

Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke dr Kon je rekao da i dok smo bili oko 1.500 dnevno mogućnost pogoršanja je postojala.

– Nikada se nismo spustili na bezbedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vreme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali posle toga je došlo do početka porasta, naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mere posle praznika – rekao je on.

Pročitajte i

A, kako je juče naveo izvor “24sedam” iz krugova bliskih Kriznom štabu, na stolu će biti sve moguće mere, koje mogu da smanje ili zaustave širenje virusa među građanima – od kompletnog “lokdauna”, u trajanju od četiri do sedam dana, do toga da za vikend sve bude zatvoreno osim apoteka, bezinskih pumpi i prehrambenih radnji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike