Ovako je sve počelo: Ekskluzivna ispovest prvog pacijenta obolelog od korone u Srbiji

06.03.2021

19:30 >> 11:02

0

Autor: R.M.

Igor Đantar imao je tešku upalu pluća, a posle izlaska iz bolnice još dugo je osećao posledice virusa

Ovako je sve počelo: Ekskluzivna ispovest prvog pacijenta obolelog od korone u Srbiji
Copyright Foto Igor Đantar

Sutra je tačno godinu dana otkako je koronavirus “sleteo” u Srbiju. Isto toliko se borimo kako znamo i umemo protiv te pošasti. Izgubili smo mnogo ljudi, veliki broj njih je preboleo opaki kovid, isto toliko njih sada se bori protiv virusa, a dočekali smo i vakcinu. Ipak, epidemiološko stanje je i sada loše. To je nakraći raport od 6. marta prošle godine, do sada.

Da krenemo od početka…

Igor Đantar prvi je građanin Srbije kod koga je zvanično potvrđen koronavirus, a godinu dana posle toga kaže da se oseća dobro i da još ima antitela.

Đantar, ekskluzivno za “24sedam”, kaže da mu je činjenica da je bio nulti pacijent u Srbiji mnogo promenila život.

– Godinu dana nakon što sam se razboleo osećam se dobro i nemam nikakve tegobe. Posle izlaska iz bolnice bio sam jako slab i umoran, a za potpunu regeneraciju pluća zbog, jake upale, je bilo potrebno nekoliko meseci. Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji mi je promenila život, kao i ostalim ljudima u našoj zemlji – svi smo shvatili tokom pandemije da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve – objašnjava Đantar.

Prvo temperatura…

Korona mu jeste donela popularnost, ali mu je puno i oduzela. Ipak, kaže da je dobro to što je mogao da podeli iskustva sa drugim ljudima.

– Takva popularnost nikome ne treba. Prvih nekoliko nedelja medijska pažnja je bila okrenuta prema meni, ali ja sam bio onda u jako lošem stanju. Objavljivanjem mojih ličnih podataka mediji se nisu obazirali na moja ljudska prava, niti prava moje porodice. Jedino je dobro to što sam mogao da podelim svoja iskustva sa drugima, kada je broj obolelih počeo naglo da raste – dodaje Đantar.

Foto: Igor Đantar

On se nada da je građanima pomogao i da je uspeo da prenese poruku da treba da se ponašaju odgovorno, da se javljaju nadležnim lekarima i slušaju savete struke.

Đantar objašnjava da je sve počelo sa temperaturom, a onda je dobio upalu pluća.

– Moja bolest, susret sa opakim virusom, počela je s povišenom temperaturom. Opšte stanje mi je bilo loše, bio sam toliko malaksao da jednostavno nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle tri dana nije spadala, prvih dana marta, na savet mog dobrog prijatelja dr Marka Martinovića, uradio sam laboratorijske analize i otišao na pregled u jednu privatnu ordinaciju, gde su ustanovili da imam upalu pluća i propisali mi terapiju antibioticima. Međutim, pošto se moje stanje nije popravljalo, za dva dana sam opet otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri – kaže Đantar.

Nisam se vakcinisao, još imam antitela

Igor Đantar kaže da još uvek ima antitela u svom organizmu, zbog čega će se vakcinisati kada bude bilo potrebno.

– Prošle nedelje sam bio na kontroli, još imam dovoljan broj antitela, ali čim bude potrebno, vakcinisaću se – rekao je on.

Tek onda su lekari posumnjali da nije reč o običnoj upali pluća.

Pročitajte još:
– Sa rezultatima sam se javio u Opštu bolnicu u Subotici.Tamo mi je uzet bris koji je poslat u „Torlak”, odakle je sledećeg dana, 6. marta, potvrđeno da sam zaražen koronavirusom. Kada je infekcija bila potvrđena, bio sam u veoma lošem opštem stanju. Već 7. marta sam premešten u Novi Sad, u Klinički centar Vojvodine. Tamo se me primile u lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike KC, i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu što su uradile za mene – kaže on.

Đantar kaže da se tada uverio da medicinsko osoblje zaista ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima.

– Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja Kliničkog centra Vojvodine sa direktorkom dr Editom Stokić, moje stanje se poboljšalo, pobedio sam infekciju, i posle tri nedelje mogao sam da se vratim porodici – ispričao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike