Grčka zainteresovana da otvori granicu za naše građane: Ambasador - Sever živi od turista iz Srbije

10.03.2021

10:02 >> 10:31

0

Pregovori se vode od sredine januara

Grčka zainteresovana da otvori granicu za naše građane: Ambasador - Sever živi od turista iz Srbije
Copyright Profimedia

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević kaže da je Grčka zainteresovana da otvori granicu za srpske turiste i da ne treba sumnjati da će učiniti sve da do toga dođe.

Kaže da sever Grčke živi od srpskih turista i da je bio žestoko pogođen odlukom da se u julu prošle godine zatvori granica za srpske državljane.

-Pregovori se vode od sredine januara. Grčka je odavno zainteresovana, to ne treba dovoditi u sumnju, i ima dobru volju da ponovo otvori granicu za srpske turiste- rekao je Spasojević.

Podsetio jr da u Grčku trenutno mogu da uđu: vozači koji su tamo zaposleni, sezonski radnici, oni koji imaju prebivalište, vlasnici nekretnina, ali i građani Srbije koji moraju na lečenje.

Srpski turisti će u Grčku ulaziti uz potvrdu o vakcinaciji ili uz negativan test na kovid-19. Ipak, u ovoj prvoj objavi nije definisano koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se zasad pretpostavlja da će sva cepiva biti prihvatljiva. Ovu pretpostavku ohrabruje i trenutna situacija sa vakcinacijom u Evropskoj uniji, gde sve više zemalja prihvata vakcine sa istoka.

Kako je rekao nada se da će se granica otvoriti, jer to ima efekta na čitav region.

Napomenuo je da je juče bilo 3.215 zaraženih što je najveći broj u ovoj godini, da je u prethodnih nekoliko dana u proseku umiralo oko 40 ljudi, a da je u ponedeljak umrlo 53.

Navodi da je do juče vakcinisano ukupno 1,15 miliona ljudi, od toga 750.000 ljudi je primilo prvu vakcinu. Dnevno se vakciniše oko 33.000 ljudi.

Upitan kako se tumači toliki broj zaraženih, s obzirom na to da je vakcinacija ide dobrim tempom i da je u Grčkoj na snazi potpunoi lokdaun, on je rekao da je jedno od tumačenja da je na povećan broj zaraženih uticala pojava novih sojeva virusa.

Inače, prva relaksacija mera kreće već 22. marta, a onda se postupno planira otvaranje. Sve do maja, za kada je najavljeno da će u Grčku na odmor moći da uđu strani državljani.

Ovako izgleda plan otvaranja granica:

22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.

29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.

20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.

Maj: Otvaranje turizma.

Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: TV K1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike