Njujork tajms hvali našu zemlju: Srbija ispred daleko bogatijih zemalja EU po vakcinaci

17.03.2021

16:35 >> 16:36

0

Američki list objavio je da Srbija ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, nakon što je prihvatila vakcine svih dobavljača, uključujući vakcine iz K

Njujork tajms hvali našu zemlju: Srbija ispred daleko bogatijih zemalja EU po vakcinaci
Copyright Printscreen/New York Times

Američki list „Njujork tajms” objavio je danas da Srbija ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, nakon što je prihvatila vakcine svih dobavljača, uključujući vakcine iz Kine i Rusije, i da „sada uživa u sjaju uspeha jednog dobrog rata: borbi da vakciniše svoje ljude”.

U članku Endrjua Higinsa (dobitnika Pulicerove nagrade), ugledni njujorški list ocenjuje da je Srbija ispred daleko bogatijih i obično bolje organizovanih zemalja u Evropi kada je reč o nabavci vakcina i to „ne samo besplatnih vakcina za sve svoje punoletne građane, već palete od pet različitih vakcina između kojih mogu da biraju”.

Za razliku od Srbije, Evropska unija je, kako piše „Njujork tajms”, opasno posrnula kad je reč o obezbeđivanju vakcina, sa klimavom strategijom nabavke i distribucije koja je polagala velike nade u vakcinu „AstraZeneka”.

Ta strategija je ove nedelje naišla na prepreke, nakon što su ključne članice bloka, uključujući Nemačku i Francusku, suspendovale vakcinisanje „AstraZenekom” zbog zabrinutosti od povećanog rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Taj list piše i da je neobičan višak vakcina u Srbiji „pi-ar trijumf” za vlast predsednika Aleksandra Vučića, koju „Njujork tajms” opisuje kao „sve autoritarniju”.

Kampanja vakcinacije je, prema oceni tog lista, popravila i imidž predsednika Vučića i njegove zemlje, oslabivši njegove protivnike i dodajući novi zaplet u kompleksnoj geopolitici vakcina, javlja Tanjug.

Printscreen/New York Times

2Njujork tajms” navodi i da se Vučić pohvalio time da je jeftino obezbedio zalihe kineske vakcine tako što se lično obratio kolegi Siju Đinpingu za pomoć.

Umesto da se Srbija za vakcine okrene ili Istoku ili Zapadu, ta zemlja se, sa populacijom manjom od sedam miliona stanovnika, kladila na više strana, sklapajući ugovore za više od 11 miliona doza sa Rusijom i Kinom, čije proizvode još nisu odobrili evropski regulatori, ali i sa zapadnim farmaceutskim kompanijama, konstatuje list.

Podseća i da je Srbija prvi ugovor o vakcinama, koji se odnosi na 2,2 miliona doza, potpisala sa „Fajzerom” u avgustu prošle godine, a ubrzo su usledili ugovori za još milione doza iz Rusije i Kine. Navode da se ne zna koliko je za to plaćeno, ali da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao u intervjuu da su cene „mnogo bolje nego što je iko u svetu dobio”.

„Njujork tajms” napominje da opozicioni političari sumnjaju u ovo, ali dodaje da je čak i najglasniji kritičar Vučića, Dragan Đilas priznao da je Vučić uradio dobar posao u nabavci vakcina.

Američki list dodaje i da je Đilas prošlog meseca vakcinisan ruskom vakcinom „Sputnjik V”.

Pročitajte još:

Kao posledica ovako bogatih zaliha, Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju vakcinacija posle Britanije, prema statistici „Our World in Data”. Prošle nedelje je postigla 29,5 doza na 100 ljudi, dok je na primer Nemačka, zemlja koja se dugo smatrala uzorom efikasnosti i dobrog upravljanja, uspela samo 10,5, a Francuska 10,7, navodi se u tekstu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je pripisala uspeh svoje zemlje odluci da se „ovo tretira kao zdravstveno, a ne političko pitanje”.

-Pregovarali smo sa svima, bilo da su Istok ili Zapad”, izjavila je Brnabić, podseća list i dodaje da je premijerka u jednom intervjuu rekla da Srbija i dalje želi da uđe u EU, ali da su njene regulative „veoma stroge” i da bi u vreme pandemije trebalo da budu fleksibilniji.

Evropska agencija za lekove (EMA), počela je da razmatra upotrebu vakcine „Sputnjik V” pre manje od dve nedelje, što je više od tri meseca nakon što je Srbija naručila od Moskve miilion doza, a dva meseca nakon što ih je pustila u upotrebu, napominje „Njujork tajms”.

-EMA još nije ni počela da razmatra kineske vakcine – ističe „Njujork tajms”.

Njujorški dnevnik piše i da je Vučić najavio da će Srbija postati prva evropska zemlja koja će početi da proizvodi kinesku „Sinofarm” vakcinu, i da će nova fabrika, koju finansiraju Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati, započeti proizvodnju na jesen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike