Korona bukti: I dalje ogroman broj zaraženih, preminulo 30 pacijenata!

18.03.2021

14:03 >> 14:23

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Korona bukti: I dalje ogroman broj zaraženih, preminulo 30 pacijenata!
Copyright

Koronavirus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 5.346 osoba, a istovremeno preminulo je 30 pacijenata.

Od poslednjeg izveštaja do sada testirano je 18.017.

Pomoću respiratora diše 222 pacijenta.

Koronavirus je juče potvrđen kod 5.446 osoba, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula 32 pacijenta. Testirano je 18.288 osoba. Na respiratoru je bilo 209 pacijenata.

Da podsetimo, čak 80 odsto zaraženih koronavirusom u Srbiji inficirano je vrlo zaraznim britanskim sojem, tvrde u Kriznom štabu za borbu protiv kovida.

Međutim, dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo kaže da je dobra stvar to što sve vakcine, koje su nam dostupne, štite i od britanskog, brazilskog i južnoafričkog soja.

– Sve vakcine štite, ali sa nešto manjom efikasnošću. Kod britanskog soja je najmanje umanjenje efikasnosti i to za samo par procenata, pri čemu je kineska najotpornija na ove mutacije. U zemljama, gde se primenjivala kineska vakcina došlo se do zaključka da su oni, koji su njom vakcinisani, ređe obolevali i imali blažu sliku – kaže dr Šekler i dodaje da kineska vakcina pored jedne vrste antitela, na kojoj se baziraju sve druge vakcine, proizvodi još tri vrste antitela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike