Patrijarh Porfirije za HRT: "U rukama imam pisma Alojzija Stepinca, neki delovi su duboko problematični"

19.03.2021

21:37 >> 22:49

0

Patrijarh srpski Porfirije rekao je za HRT da u rukama ima pisma koja je kardinal za vreme Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII

Patrijarh Porfirije za HRT: "U rukama imam pisma Alojzija Stepinca, neki delovi su duboko problematični"
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh srpski Porfirije rekao je za HRT da u rukama ima pisma koja je kardinal za vreme Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mesta koja su “duboko problematična”. Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije, istakao je patrijarh.

– Da bismo nadišli predrasude, važno je da razumemo jedni druge. Kako bismo razumeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos. Tako da svoj boravak i svoj život u Hrvatskoj, koju neću napustiti i nisam napustio, osećam i kao veliki dug, najpre Bogu, a onda i ljudima koji žive u Hrvatskoj. U tom smislu na prvom mestu pravoslavnim Srbima, a onda u istoj meri Hrvatima, katolicima, muslimanima, Jevrejima, s kojima sam delio iskustva i dobro i zlo, i mnogim ljudima koji zapravo nemaju nikakav odnos prema bilo kojoj veri – rekao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da to ne znači da Stepinac nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati “u crno-beloj tehnici”.

Dodao je da je rad Mešovite komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata, bio veoma plodonosan, ali da je, “nažalost, svaka strana ostala na svojim pozicijama”.

– Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova i imam utisak da je svako bolje upoznao razloge one druge strane – rekao je patrijarh Porfirije za Dnevnik Hrvatske radio-televizije.

Jasenovac se ne sme politizovati

On je rekao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije.

– A nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jedanom nedužno izgubili živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca – rekao je Porfirije.

Profimedia

Istakao je da su se zločinci iz Jasenovca i sa svih mesta gde god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

– Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu – smatra patrijarh.

Pročitajte još:

SPC nije učestvovala u političkim zbivanjima Crne Gore

Na pitanje o ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori, patrijarh Porfirije je rekao da Crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

– Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donela zakone koji treba da oduzmu sve ono što je Crkva vekovima stekla, nije bilo drugog rešenja nego da se digne glas Crkve protiv takve odluke – rekao je patrijarh.

Profimedia

Naglasio je da su i politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale potpuno eliminisane i pretvorile se u jedan molitveni hod koji je na kraju “rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu”.

Patrijarhova šala

Porfirije, koji je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, rekao je da je s izvesnom tugom doživeo odlazak iz Hrvatske i dodao da će do daljeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

– Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca – rekao je patrijarh Porfirije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike