Strah zavladao među roditeljima: Najmlađi osnovci imaće nastavu u školama, a ovo je razlog zašto će pojedini ostati kod kuće

20.03.2021

07:00 >> 10:41

0

Autor: R.M.

Majka osonovca odličila je da od ponedeljka, zbog jako loše epidemiološke situacije, dete ostavi kod kuće da prati nastavu onlajn, a ona da radi - noću

Strah zavladao među roditeljima: Najmlađi osnovci imaće nastavu u školama, a ovo je razlog zašto će pojedini ostati kod kuće
Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst)

Epidemiološka situacija u Srbiji zabrinula je reoditelje osonovaca, od prvog do četvrtog razreda, o kojima su nadležni do juče odlučivali da li bi trebalo da nastave da odlaze u školske klupe ili nastavu prate onlajn.

Problem je jako složen, ali krenimo redom.

Najmlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od ponedeljka će, ipak, u školu ići kao i dosad – normalno.  Ova odluka je, kako se čini, doneta kao kompromisno rešenje jer je Krizni štab za borbu protiv koronavirusa, u utorak zatražio od Vlade Srbije da učenici svih razreda osnovnih škola pohađaju nastavu onlajn.

Nekoliko razloga

Od ove odluke se odustalo zbog nekoliko razloga. Prvo, deca u tom uzrastu ne bi trebalo da sama ostaju kod kuće, a monogo je i roditelja koji moraju na posao i mališane nemaju kome da ostave da ih čuva. Drugo, ako dete ima starijeg brata ili sestru, problem je da oboje prate nastavu, ako imaju samo jedan računar ili televizor. Treće, čak i da roditelji plate nekom da im čuva decu, pitanje je da li bi ta osoba mogla da “donese” virus u kuću.

Sa druge strane, problem se uvećao proteklih dana jer smo, zajedno sa roditeljima dece nižih razreda, svedoci da se broj zaraženih koronavirusom svakodnevno povećava. Očekivano ili ne, mnogi očevi i majke zabrinuti su da se njihovi mališani ne zaraze u klupama. Zato se oni, koji su u mogućnosti, odlučuju da mališane ostave kod kuće da prate onlajn nastavu.

Samohrani roditelji u velikom problemu 

Jedna od njih je i samohrana majka Marijana Gligorić, čijeg sina vodi i dovodi u školu deka (68), koji je hronični bolesnik. Ona kaže da joj je otac primio nedavno tek prvu dozu vakcine, pa je još uvek rizično da se razboli. Zbog toga je verovala da će od ponedeljka svi biti prebačeni na onlajn nastavu, a sad ima problem jer se to nije desilo.

Profimedia

– Sin mi je pre četiri nedelje imao neki slabiji virus i svi smo se uplašili da ga ne prenese na deku. Kada sam čula da neće biti onlajn nastave, odlučila smo da sina ostavim kod kuće – objasnila je ona.

Marijana kritikuje onlajn nastavu za najmlađe osnovce jer se ne odvija preko televizije, a učitelji nemaju obavezu da šalju plan i program. Pa, za “sve moraš sam da se snalaziš”.

– Plus dete ima obavezu da dolazi na usmena odgovaranja i kontrolne zadatke. Ove nedelje imamo četiri takva odgovaranja i kontrolna, pa ispada da bi on morao da ide četiri puta na taj jedan čas – jada se ova mlada majka.

– Odlučili smo da ga ne šaljemo u školu dok se malo situacija ne smiri. Biću mu i učitelj i šta god treba, samo da ne dobijemo kovid u kući – ispričala je ona.

Ni odlazak u školu nije najbolje rešenje

S druge strane, čak i odlazak u školu nije savršeno rešenje jer se nastava ne odvija tokom čitavog dana.

Pročitajte još:
– Šta znači što vam je dete sat i po u školi? On ode u osam i dođe u pola jedanaest, a šta da radim sa njim, ako sam na poslu. Onda mora da ide u neki dnevni boravak sa još 40 drugih đaka, a to je već rizično – objasnila je ona i dodala da je zato, pošto njen posao može d se obavlja od kuće, odlučila da bude “tru u jedan istovremeno” – radnica, majka i domaćica.

Nažalost, mnogi roditelji nisu u mogućnosti da rade od kuće, pa moraju decu da ostavljaju u školi.

– Moja rođaka je imala puno posla i nije uspela da se bavi toliko podučavanjem deteta, zbog čega je morala da ga vrati u školu. Njoj posao nije dozvoljavao da se dovoljno posveti detetu. Ja ću sada morati da radim noću, kako bih mogla da se posvetim sinu tokom dana – rekla je Marijana Gligorić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike