Dr Kon o novim merama: Dolazi do pada broja novozaraženih, ali izazov su slave i Nova godina

06.12.2020

09:32 >> 09:47

0

Autor: M.V.

Pritisak na bolnice još uvek je ekstremno veliki, rekao je šef Kriznog štaba

Dr Kon o novim merama: Dolazi do pada broja novozaraženih, ali izazov su slave i Nova godina
TV Pink printscreen

U Beogradu dolazi do blagog pada broja novozaraženih koronavirusom, ali pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki, istakao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Kako je rekao, sada smo u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.

– U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih – rekao je dr Kon.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sa druge strane, kako kaže, “pritisak na bolnice još uvek je ekstremno veliki” i podsetio da samo u Beogradu ima skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u celoj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

Pročitajte još: Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone

– Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut – poručio je dr Kon za TV Pink.

Novi izazovi

On se osvrnuo i na pitanje da li će biti zatvaranja, ukoliko mere ne daju rezultate. Epidemiolog je objasnio da su pred nama novi izazovi – slave, katolički Božić, Nova godina i dodao da postoje informacije da se prodaju aranžmani za doček Nove godine.

Pročitajte još: “Truju nas bojnim otrovom, korona ne postoji”: Kako epidemija neproverenih vesti utiče na našu psihu

– Usporavanje će ići mnogo sporije, sve zavisi od rezultata mera, ali moramo na neki način odvratiti upliv naših građana iz inostranstva kao pred Uskrs, kada je došlo oko 400.000 naših državljana iz zaraženih pordručja – rekao je Kon.

Pandemija i nakon vakcinacije

Na navode da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, šef Kriznog štaba poručio je  da se “ne mogu ođednom svi vakcinisati i da je to dugotrajan proces koji će trajati tokom cele sledeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine”.

Pixabay

Najverovatnije će uspostaviti sezonska tipičnost za virus korona, kao i da je mutagena sposobnost tog virusa manja nego kod gripa zbog čega je, kaže, veća mogućnost da će vakcina biti stabilnija i da neće biti neophodna svake sezone.

Dr Kon je naglasio da kolektivni imunitet zaustavlja epidemiju, da se prati prirodni imunitet obolelih od kovida 19 i uočava da se gube antitela, ali da nema podataka o trajnosti antitela za vakcinalni imunitet i da će se efektivnost vakcine tek pratiti.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti