"Danas se odlučuje tok bolesti i naših života u narednih šest meseci": Dr Zdravković o kovid pacijentima i epidemiološkoj situaciji

06.12.2020

09:00 >> 11:25

0

Autor: M.V.

U KBC Bežanijska kosa trenutno je smešteno 300 kovid pacijenata

"Danas se odlučuje tok bolesti i naših života u narednih šest meseci": Dr Zdravković o kovid pacijentima i epidemiološkoj situaciji
Copyright Tanjug/AP Photo/Kemal Softic

U prijemno-trijažnu ambulantu KBC “Bežanijska kosa” sada dolaze pacijenti oboleli od koronavirusa sa mnogo težom kliničkom slikom, sa uznapredovalim pneumonijama koje zahtevaju hitno stavljanje na kiseonik, istakla je danas direktorka ovog centra dr Marija Zdravković.

Foto: Printskrin/TV PInk

Ona je navela da “95 do 99 odsto pacijeneta, kako uđe u bolnicu, zahteva kiseonik istog trenutka” i dodala da je u KBC “Bežanijska kosa” trenutno smešteno 300 kovid pacijenata, od čega se 40 pacijenata nalazi na intezivnoj nezi. Kako ističe, starosna struktura je šarolika i varira.

Pročitajte još: Dr Kon o novim merama: Dolazi do pada broja novozaraženih, ali izazov su slave i Nova godina

– U ovom trenutku nemamo toliko mlade pacijente, uglavnom je prosek godina 62 godine i uglavnom su godine života faktor komplikacija bolesti – objasnila je dr Zdravković za RTS.

O novim merama

Na pitanje da li se već primećuje rezultat mera koje su pooštrene, ona je odgovorila da se diskretno primećuje, ne tako značajno kao što bismo voleli, ali ukazuje da nismo ni dali dovoljno prostora da se primeti.

Pročitajte još: Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone

– Vrlo je bitno što su uvedene sve te mere, ali je još bitnije da i dalje kažemo ma koliko to delovalo dosadno i na neki način opterećujuće – mere za sebe ne znače ništa, ljudi su ti koji moraju te mere da prihvate, da ih sprovode i da budu dosledni jer svi mi vidimo da je vaj virus izuzetno zarazan – istakla je direktorka KBC “Bežanijska kosa”.

Sada odlučujemo sudbinu za narednih šest meseci

Ističe i da je jako bitno skratiti kontakte na minimum jer se, kako kaže, danas odlučuje tok bolesti i naših života u nerednih šest meseci.
Zato je, kako je navela, bitno da sečemo kontakte na minimum.

– Zbog toga što se mi sada nalazimo da kažem u poslednjoj četvrtini te utakmice i jako je bitno da dobijemo ovu igru. Sve što nije od vitalnog značaja, molim vas nemojte kontaktirati u naredne dve nedelje. Danas se odlučuje tok te bolesti i uopšte organizacija i naši životi u narednih šest meseci – poručila je direktorka KBC “Bežanijska kosa”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike