Dr Kisić Tepavčević: "Korona vreba i na otvorenom prostoru, vakcina ne može da napravi čudo"

26.03.2021

16:59 >> 17:05

0

Epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević navodi da broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji stagnira

Dr Kisić Tepavčević: "Korona vreba i na otvorenom prostoru, vakcina ne može da napravi čudo"
Copyright ATAImages/A.K.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević navodi da broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji stagnira, ali da je i dalje na visokom nivou, i upozorila da toplije vreme i boravak napolju, takođe, nose rizik od prenošenja infekcije.

– Dolazi lepo vreme, što nam ide u prilog, ali nas je virus prošle godine demantovao i pokazao da može da opstane i da se širi i u takvim uslovima. Uželeli smo se boravka u baštama, ali ni takvo ponašanje nije bez potpunog rizika – rekla je ministarka Kisić.

Upozorila je da mladi donose virus u porodicu i da je često reč o asimptomatskim slučajevima, tako da oni nisu svesni da šire za mnoge smrtonosan virus.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Apelovala je na građane da se vakcinišu dodajući da vakcine ne mogu da učine “čudo” ukoliko se ne poštuju sve mere prevencije.

– Vakcine ne mogu da učine čudo, ukoliko mi svojim ponašanjem ne pomognemo da se spreči širenje virusa. To je suština bez obzira da li će mere biti ublažene ili pooštrene – navela je Kisić Tepavčevićeva.

Pročitajte još:

Ako se na dnevnom redu ponovo nađe predlog da se ponovo dozvoli rad ugostiteljskih objekata, ministarka kaže da Krizni štab uvek razmatra najoptimalnije mere u određenom trenutku, ali da zdravlje mora da prevagne.

Komentarišući predloge da se popuste mere za revakcinisane protiv koronavirusa, ministarka kaže da pojedine zemlje to uvode, kao što je Izrael koji prednjači po broju vakcinisanih i revakcinisanih.

Da bi se takva mera uvela, a izbegla diskriminacija, Kisić Tepavčevićeva kaže da je neophodno da vakcina bude dostupna i ponuđena svima.

– Ukoliko neko odbija imunizaciju u uslovima kada mu je vakcina dostupna, onda bi postojao osnov za uvođenje takve mere. Na primeru Izraela vidimo da je moguće, ali videćemo kako će se to dešavati u svetu. Sada ne treba da razmišljamo o izlascima na određena mesta, već da sprečimo da se virus umnožava – poručila je ministarka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike