Zaštitinik građana traži ispitivanje o mogućoj zameni bebe u GAK "Narodni front"

27.03.2021

15:15

0

Autor: R.M.

Zaštitnik građana traži da mu GAK Narodni front u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije i dokumentaciju o ovom slučaju

Zaštitinik građana traži ispitivanje o mogućoj zameni bebe u GAK "Narodni front"
Copyright Pixabay

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) “Narodni front” pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada nekoliko medicinskih ustanova i državnih institucija.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika, postupak je pokrenut protiv GAK “Narodni front”, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Od GAK “Narodni front“ Zaštitnik građana traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije i dokumentaciju o ovom slučaju, s posebnim osvrtom na brojeve bolničkog protokola majke i bebe koji su, kako je objavljeno u medijima, odmah nakon porođaja bili identični a potom različiti, što je izazvalo sumnju u zamenu beba, kao i na brojeve upisane na prijavi rođenja.

Pročitajte još:
GAK “Narodni front“ treba da dostavi i izveštaj pedijatra u kojem se, prema informacijama iz medija, navodi da je DNK analiza pokazala da su članovi porodice koja sumnja na zamenu beba roditelji deteta ali u kojem u nastavku izveštaja piše drugo ime oca, kao i drugo vreme rođenja deteta.

Zaštitniku građana u istom roku Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu treba da dostavi sve informacije i dokumentaciju o DNK analizi koju je ova porodica uradila u toj ustanovi.

Od Ministarstva zdravlja Zaštitnik traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad radom postupajućih zdravstvenih ustanova kako bi utvrdili da li je u njihovom radu došlo do propusta koji su izazvali sumnju kod roditelja da je došlo do zamene deteta u porodilištu GAK “Narodni front”.

Zaštitnik građana od MUP-a traži da ga u istom roku izvesti o dosadašnjem postupanju u ovom slučaju, s obzirom na medijske napise da je otac deteta slučaj prijavio MUP-u Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike