Reagovalo Ministarstvo: Pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević prekoračio ovlašćenja

31.03.2021

13:14 >> 14:04

0

Autor: J. B. O.

Savetu Fakulteta tehničkih nauka naloženo da stavi van snage odluku iz maja 2018. godine o izboru prof. dr Radeta Doroslovačkog za dekana Fakulteta

Reagovalo Ministarstvo: Pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević prekoračio ovlašćenja
Copyright Printscreen/YouTube

Prethodnih nedelja veliku pažnju javnosti privukao je Univerzitet u Novom Sadu, koji je postao pravo poprište sukoba između Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Fakulteta tehničkih nauka.

Kako se saznaje, povod za sve glasnije neslaganje je skandalozno postupanje pokrajinskog sekretara prof. dr Zorana Miloševića i pokrajinske prosvetne inspekcije, koji su naložili Savetu Fakulteta tehničkih nauka da stavi van snage odluku iz maja 2018. godine o izboru prof. dr Radeta Doroslovačkog za dekana Fakulteta i imenuje vršioca dužnosti iz reda prodekana do isteka mandata.

Dopisom koji je uputio članovima Senata Univerziteta u Novom Sadu, FTN upozorava na grubo urušavanje autonomije, kako FTN-a, tako i Univerziteta u Novom Sadu.

U dostavljenoj dokumentaciji navodi se da su pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević i pokrajinska prosvetna inspekcija prekoračili svoja ovlašćenja, te da je o celokupnoj situaciji obavešteno kako resorno ministarstvo tako i najviši republički organi.

– Suštinski se – upravo naloženim nezakonitim merama, nalaganjem Savetu Fakulteta da se pola godine pre isteka mandata koji traje tri godine dekan razreši, isključivo radnjama pokrajinskog sekretara i prosvetnih inspektorki – prouzrokuje društvena opasnost i visok stepen rizika, unosi pometnja, panika i visok nivo pravne nesigurnosti. I to za koga, za FTN koji je pod poslovođenjem profesora Doroslovačkog postao lider po broju upisanih studenata (oko 16000), po svom doprinosu i privlačenju stranih investitora u Novi Sad, izgradnji Naučno-tehnološkog parka i planu države za osnivanje instituta za veštačku inteligenciju u Novom Sadu, što je sve rezultiralo dodelom Svetosavske nagrade Fakultetu tehničkih nauka – navodi se u zahtevu koji je dostavljen Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo naložilo inspekcijski nadzor

Pročitajte još:

Zbog prekoračenja ovlašćenja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je naložilo i sprovelo vanredni inspekcijski nadzor u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Kako se nezvanično saznaje, uočeni su brojni nedostaci u radu Sekretarijata, a konačan epilog će biti poznat u narednim nedeljama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike