Produžetak roka za stare studente, novine na master studijama: Šta obuhvata izmena Zakona o visokom obrazovanju?

31.03.2021

13:58

0

Autor: J.B.O.

Predstavnici Ministarstva imaju dobru saradnju i u stalnoj su komunikaciji sa predstavnicima studenata

Produžetak roka za stare studente, novine na master studijama: Šta obuhvata izmena Zakona o visokom obrazovanju?
Copyright Printscreen/ Google maps

Predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju previđaju produžetak roka za završetak studija za takozvane stare studente, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović.

– Predstavnici Ministarstva imaju dobru saradnju i u stalnoj su komunikaciji sa predstavnicima studenata – rekla je ona, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je istakla, u Nacrtu zakona dodatno je pojašnjeno da akademci koji su završili akademske studije mogu upisati strukovne master studije.

Dukić Mijatović dodala je da predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju omogućavaju da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbedjivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Kako je navela, dodatno se definiše i okvir teološkog obrazovanja u Srbiji u skladu sa njegovim posebnostima.

Dukić Mijatović je ocenila da su oba zakonska predloga usaglašena sa evropskim standardima i da su od velikog značaja za akademsku zajednicu u Srbiji.

Kako je istaknuto, posebno je važno što Srbija prvi put dobija zakon o studentskom organizovanju.

U Zakonu o visokom obrazovanju do sada je prepoznat bio samo studentski parlament kao vid organizovanja.

Pročitajte još:

Nacrtom Zakona o studentskom organizovanju omogućava se stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvali su danas stručnu javnost i sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu koja traje do 17. aprila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike