Počele su da padaju crne "korona brojke"! Sada su nam ove stvari od presudnog značaja

08.12.2020

06:15 >> 11:20

0

Prvi put nakon nekoliko nedelja, juče je u našoj zemlji broj zaraženih na dnevnom nivou bio manji od 6.000

Počele su da padaju crne "korona brojke"! Sada su nam ove stvari od presudnog značaja
Copyright Pixabay/ Couleur

Prvi put nakon nekoliko nedelja, juče je u našoj zemlji broj zaraženih na dnevnom nivou bio manji od 6.000, a stručnjaci su ocenili da je situacija nešto bolja i naveli da je primećeno da epidemiološke mere, koje je Vlada Srbije uvela, daju prve rezultate.

Ove dobre vesti i tračak nade podelio je juče epidemiolog dr Predrag Kon iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

TV Pink printscreen

On je istakao da u Beogradu dolazi do blagog pada broja novozaraženih i da smo sada u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera.

– U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih – rekao je dr Kon.

Kako bismo nastavili ovim putem i kako bismo se sačuvali od virusa, koji već čitavu godinu hara svetom, vreme je da se još jednom podsetimo svih mera koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Sve mere “Batuta”

U preporukama Instituta, na prvom mestu nalazi se mera na koju često podsećaju i članovi Kriznog štaba. U pitanju je često pranje ruku sapunom i vodom. Najbolje je to obaviti u trajanju od najmanje 20 sekundi. Osim sapuna, možete koristiti i sredstvo za dezinfekciju na bazi 70-odstotnog alkohola, piše na sajtu ovog instituta.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Druga stavka je da izbegavate bliske kontakte sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju i kašlju.
Takođe, pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem je nepoželjno, a sa sagovornicima bi trebalo da održavate razdaljinu od najmanje jednog metra.

Ako kašljete

Ako kašljete ili kijate važno je da usta i nos prekrijete nadlakticom ili papirnom maramicom. Iskorišćenu maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ruke.

– Ovim se sprečava da se bakterije i virusi šire kroz vazduh i zadržavaju na površinama. Ukoliko kijete ili kašljete u ruke, možete kontaminirati predmete, površine ili ljude koje dodirnete – upozoravaju u Institutu.

Pročitajte još: Lazanski otkriva kako izgleda primanje ruske vakcine: Nije bolno, ali neke stvari pre toga ne smeju da se rade

U “Batutu” dodaju da je poželjno da često provetravate prostorije u kojima boravite, dok okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru treba izbegavati.

Sledeće na šta upozorava Institut “Batut” je da nikako ne uzimate antibiotike na svoju ruku i da koristite masku ako kijate ili kašljete ili ukoliko negujete bolesne.

Pročitajte još: Virus pogađa i brakove: Psiholozi progovorili o posledicama pandemije

Posebne mere za osetljive grupe

Iako infekcija koronavirusom, u oko 80 odsto slučajeva, uzrokuje blagu bolest i, kako tvrde u “Batutu”, većina obolelih se oporavi, najveći broj teških oblika bolesti registrovan je kod osoba starijih od 60 godina i osoba sa hroničnim bolestima, pa ove osteljive grupacije, prema preporukama Instituta, trebalo bi da, uz opšte mere, obrate paćnju na još nekoliko stavki.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Tako, prema istim informacijama, osetljive osobe bi trebalo da izbegavanju bliske kontakte, pozdravljanja, ne bi trebalo ni da dodiruju oči, nos i usta neopranim rukama.

– Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, na primer zato što ste bili u blizini obolele osobe, možete se inficirati dodirivanjem očiju, nosa ili usta – piše na sajtu.

Isti savet važi ukoliko kašljete i kijate, a često provetravanje prostorije u kojima boravite se podrazumeva.

Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako nadležni navode, treba zaobilaziti boravak u zatvorenom prostoru u kojem je veći broj ljudi, poput javnog prevoza tokom većih dnevnih gužvi, odlaska u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja.

Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte s lekarom telefonom.

I, naravno, ne zaboravite da održavate higijenu životnog prostora!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike