Da li je brazilski soj prenosiviji i smrtonosniji? Stručnjaci podeljenih mišljenja, otkrili i da li vakcine štite

13.04.2021

09:34 >> 09:39

0

Autor: M.V.

Simptomi koji su karakteristični za ovaj soj, za koji postoje naznake da je stigao u našu zemlju, ne razlikuju se puno od ostalih varijanti koronavirusa

Da li je brazilski soj prenosiviji i smrtonosniji? Stručnjaci podeljenih mišljenja, otkrili i da li vakcine štite
Copyright Pixabay

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici prof. dr Tatjana Adžić Vukičević izjavila je danas da postoje naznake da je brazilski soj korona virusa stigao u Srbiju.

Prema onome što se do sada zna, simptomi koji su karakteristični za ovaj soj ne razlikuju se puno od ostalih varijanti koronavirusa – povišena telesna temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, gubitak čula mirisa i ukusa.

Pixabay

Ipak, ono što brine svetske naučnike jeste da brazilski soj “može da izmakne antitelima stečenim prirodnim putem i da dovede do reinfekcije”. To znači da oni, koji su već preležali kovid, nisu zaštićeni od brazilske varijante, posebno od dve varijante koje su otkrivene u Brazilu, a nazvane su P1 i P2.

Tako, dr Jesem Orellana, epidemiolog u poznatoj brazilskoj naučnoistraživačkoj instituciji Fiocruz, kaže da je P1 soj visoko prenosiv i zbog toga ga smatra “pretnjom čovečanstvu”, prenosi eKlinika.

Kako se navodi, varijanta P1, koja je navodno utvrđena 10. januara u Brazilu, ima više promena – tri mutacije spike proteina umesto jedne, a kako se veruje već je stvorio 17 mutacija od kojih su tri  na „bodljikavom“ proteinu.

Nema dokaza da je smrtonosniji

YouTube/Printscreen

Sa druge strane, naši stručnjaci smatraju da ne postoji dokaz da je brazilski soj zarazniji i smtronosniji.

Poznati virusolog iz Kraljeva ističe “tek treba da se vidi da li je toliko veliki broj zaraženih i umrlih u Brazilu zbog novog soja virusa ili zbog zdravstvenog sistema koji je preopterećen”.

– Za sada se još ništa ne zna – naglašava dr Šekler za Blic i dodaje da nema razloga za paniku i strah.

– Po logici stvari, virus koji se lakše prenosi manje je smrtonosan jer u tom razmnožavanju gubi patogenost – navodi on.

Kako dodaje, za očekivati je da se pojavi još novih sojeva virusa, jer kako kaže, u Srbiji ima između 16.000 i 17.000 varijanti virusa, ali to ne znači da su opasniji.

– Virus je sada pod pritiskom sve većeg broj vakcinisanih i sve jačeg otpora antitela. Zato mora da se menja kako bi probio tu zaštitu jer više ne može tako lako da prelazi sa čoveka na čoveka. Ne može da se tako lako umnožava, a to jedino što zna da radi – podseća virusolog i smatra da će na kraju doći do kompromisa između virusa i čoveka.

-U stvaranju tih različitih oblika kako bi probio zaštitu antitela, virus gubi na snazi pa je velika verovatnoća da će postati običan šmrkljavac od dva-tri dana kao i drugi humani korona virusi. Njemu nije cilj da ubija ljude, jer sa svakim mrtvim čovekom i on nestaje. Teško da će potpuno nestati jer je prozreo u populaciju. Pre će doći do ravnoteže i kompromisa virusa sa čovekom – zaključuje dr Šekler.

Da li vakcine štite?

Studija Univerziteta u Oksfordu, objavljena u drugoj polovini marta, pokazala je da postojeće vakcine mogu zaštititi od brazilske mutacije korona virusa. Naučnici su u istraživanju koristili uzorke krvi ljudi sa antitelima koja su generisana i infekcijom korona virusom i vakcinama Oksford/AstraZeneka i Fajzer/Bajontek, koje se koriste u Britaniji.

Pročitajte još
– Ovi podaci sugerišu da antitela izazvana prirodnim putem i vakcinama i dalje mogu da neutrališu ove varijante, ali na nižim nivoima. Brazilski soj je možda manje otporan na ova antitela nego što se prvo strahovalo – poručuju sa Univerziteta Oksford.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike