Ministar Lončar o trenutnoj situaciji u Srbiji: Doneo odluku o obaveznoj vakcinaciji

13.04.2021

19:55 >> 20:26

0

Nema potrebe za obaveznom vakcinacijom, jer imamo dovoljno vakcina i zainteresovanih za vakcinaciuju, a i dovoljno vakcinisanih zdravstvenih radnika

Ministar Lončar o trenutnoj situaciji u Srbiji: Doneo odluku o obaveznoj vakcinaciji
Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner)

Nema potrebe za obaveznom vakcinacijom, jer imamo dovoljno vakcina i zainteresovanih za vakcinaciuju, a i dovoljno vakcinisanih zdravstvenih radnika, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je gostujući na RTS rekao da je i ranije bilo dovoljno vakcinisanih lekara, ali je problem bio nedovoljnog broja vakcinisanih mladih medicinskih sestara, koje su se plašile da neće moći da imaju potomstvo.

Tanjug/Sava Radovanović

Lončar je naglasio da je taj problem rešen nakon razgovora koji su obavljeni sa medicinskim sestrama u kojima ih me objašnjeno da nema nikakvog dokaza da vakcina izaziva sterilitet.

Ministar je ponovio da su vakcine protiv kovida koje se daju u Srbiji apsolutno bezbedne, navodeći da ja na skoro tri miliona vakcina, bilo je manje od 700 blagih reakcija kao što su crvenilo, bol, otok u ruci, malaksalost, povišena temperatura.

Preminulo 14 lekara

Lončar je rekao da je do sada preminulo 14 zdravstvenih radnika od korona virusa u Srbiji, koji su svi radili kovid-zoni, a ne više od 100, kako tvrde neki izvori.

– Svi ostali (preminuli) lekari nisu imali dodirne tačke s kovid-sistemom. Velika većina je starija od 75 godina, u penziji su, nisu radili u zdravstvenom sistemu ili su bili na bolovanjima. To su jedini tačni i provereni podaci i molim Srbiju da to zna – rekao je Lončar.

On je kazao da postoji „jedan ili dva“ smrtna slučaja od posledica zaraze za koje „možda može“ da se sumnja da su se dogodila i pored revakcinacije, ali je naglasio da se o tome ne može sa sigurnošću govoriti bez obdukcije.

Na skoro tri miliona doza vakcina mi nemamo ni 700 blagih reakcija, rekao je on i istakao da niko nije rekao da vakcina štiti 100 odsto i da se vakcinisani ne mogu razboleti, već da će, ako se to desi, klinička slika biti blaža.

“Strategija za sve sojeve virusa je masovna vakcinacija”

-Brazilski soj još nije stigao u Srbiju ali pošto je u Evropi, verujemo da će ubrzo stići i kod nas. Strategija za sve sojeve virusa i za neke nove varijante je masovna vakcinacija – poručio je Lončar.

O Astra-Zeneki: Najprisutnija vakcina u svetu, Britanija sigurno ne želi loše svojim građanima

Govoreći o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka posle vakcinacije cepivom britansko-švedskog proizvođača “Astra-Zeneka” i pojedinim zemljama koje su ograničile njenu upotrebu, Lončar je rekao da samo treba uzeti u obzir podatak da je u Engleskoj dato nešto manje od 30 miliona tog cepiva i da je to vakcina koja je najprisutnija u svetu.

– Zar mislite da bi Britanci sami sebi želeli da učine nešto loše – dodao je Lončar.

Pročitajte još:

Nema garancija da neće biti zaražavanja na letovanju

– Ne mogu da garantujem da neka od zemalja gde naši građani idu na letovanje neće ući ponovo u neki novi talas zaraze, ali će država preduzeti sve da oni tamo odu bezbedno – izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

-Naše je da uradimo sve da građane koji idu zaštitimo maksimalno. Znam da su se uželeli mora, ali preporučujem da to bude bezbedno, a država će obezbediti sve što se bude tražilo da se nesmetano pelaze granice – rekao je ministar gostujući na RTS-u.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike