Pod kojim uslovima korisnici domova za stare mogu da napuste ustanovu

21.04.2021

18:20

0

Korisnici domova za stare posle godinu i nešto dana mogu da izađu iz domova i posete srodnike, da bi bili sigurni pri povratku su propisane određene mere

Pod kojim uslovima korisnici domova za stare mogu da napuste ustanovu
Copyright Pixabay

Korisnici domova za stare posle godinu i nešto dana mogu da izađu iz domova i posete srodnike, da bi bili sigurni pri povratku su propisane određene mere. Predsednik udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže za RTS da se sa srodnicima pre izlaska korisnika iz doma obavljaju ozbiljni razgovori i dobijaju napismeno šta se od njih očekuje.

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović rekao je da po preporuci Ministarstva, domovi za stare treba da sagledaju celu situaciju i da se na osnovu toga sprovede izlazak korisnika iz doma.

– Ne preporučuje se da to uzme maha. Apelujemo na srodnike da se to ne radi često. Vakcinacija ide veoma dobro u domovima za stare. Blizu smo 95 posto čak i revakcinisanih – naveo je Milovanović.

Iz doma pre svega mogu da izađu vakcinisane osobe, a važno je da od druge doze prođe više od 14 dana.

Milovanović kaže da uvek ima novosmeštenih ili onih koji nisu u prvom krugu mogli da prime vakcinu.

Prema njegovim rečima, poslednji talas se nije prelio u domove, što znači da se dobro sprovode mere i ukazuje da je sada sigurnije biti u domskom smeštaju nego u kućnim uslovima.

Pročitajte još:

Prema poslednjim izveštajima kod korisnika u domovima potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 228 korisnika i 254 zaposlena.

Milovanović je apelovao na sve korisnike da vode računa, jer ima i revakcinisanih koji su se zarazili, a vakcinisani koji izađu iz doma i imaju blage simptome mogu da ga unesu u instituciju i zaraze one koji nisu vakcinisani.

Milovanović je rekao da se sa srodnicima pre izlaska korisnika iz doma obavljaju ozbiljni razgovori i dobijaju napismeno šta se od njih očekuje.

Napomenuo je da dužina izlaska korisnika iz doma nije ograničena, ali je bitno da se sve radi po preporukama struke.

Kada je reč o kapacitetima u domovima za stare, Milovanović je rekao da mesta ima i u privatnom sektoru, kao i u državnom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike