Anesteziolozi iz Niša detaljno opisali dramatični porođaj kovid pozitivne trudnice: "Jecali smo ispod skafandera"

28.04.2021

18:28 >> 19:56

0

Autor: J.B.O.

Beba je prevezena u dečji kovid blok gde će biti testirana

Anesteziolozi iz Niša detaljno opisali dramatični porođaj kovid pozitivne trudnice: "Jecali smo ispod skafandera"
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco)

“Kada se beba rodila, svi smo počeli da plačemo od sreće. To je stvarno neopisiv trenutak. Ne mogu da opišem osećaj – i sestre i doktori svi smo zaplakali. Jecali smo jer se sve dobro završilo…”

Ovim rečima anesteziolog dr Slaviša Kovačević iz Niša opisao je prve trenutke nakon završenog porođaja trudnice stare 27 godina iz Zaječara koji je u kovid intenzivnoj nezi juče obavila kompletna medicinska ekipa Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš. Nesvakidašnji medicinski poduhvat okončan je uspešno, a bebica koja je dobila ime Milica, prevezena je u dečji kovid blok gde će biti testirana, dok specijalisti anesteziologije nastavljaju da biju bitku za život njene majke, piše Blic.

– Žene se veoma teško porađaju kada su bez kiseonika, a kamo li na neinvazivnoj ventilaciji sa veoma niskom saturacijom, zbog čega smo svi bili zabrinuti. Dr Sonja Nikolić i ja smo bili zaduženi za taj deo intenzivne nege, tu su bile i medicinske sestre sa naše klinike. Sve se odigralo brzo, za svega dvadesetak minuta do pola sata, od početka kontrakcija do samog porođaja. Svi smo se angažovali da obezbedimo što bolje uslove, a najviše se istakla sestra Dragana iz B šoka koja je prihvatila bebu. Beba je zaplakala po rođenju, utoplili smo je, presekli pupčanik, ja sam stavio klemu na pupčanik. Odvojili smo bebu od majke i preneli je na drugi krevet gde smo je utoplili, dali joj kiseonik dok nisu stigli ostali sa dečje klinike i neonatolog. Došla je dr Ivana Budić kao dečji anesteziolog. Situacija je za nas bila jako teška ali hvala bogu da se sve završilo na kraju. Beba se rodila zdrava. Sada se borimo za majku svim silama. Svi u inzentivnoj nezi su dali 100 odsto napora da sve bude kako treba – kaže za dr Kovačević.

Kordinator intenzivne nege dr Goran Milošević kaže da je u porođaju učestvovala cela dežurna ekipa na Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju – anesteziololzi, svi anestetičari kao i medicinske sestre iz intenzivne nege, te da se sve dešavalo neverovatno brzo.

– Ginelokolzi su pregledali ženu i prethodne večeri i juče, pet sati pre porođaja. Plod je bio uredan, sa jasnim srčanim akcijama. Zaključak je bio da se danas u kovid sali odradi porođaj carskim rezom. Ali, juče popodne oko 17 časova kontrakcije su odjednom postale jako ubrzane i učestale, na nekoliko sekundi, što je bio znak da će uslediti brzi porođaj. Međutim, niko nije veroavo da će sve da se desi za 15 minuta. Organizovali smo ekipu, pozvao sam ginekologe, dečje anesteziologe, neonatologe, ali je bilo potrebno vreme da oni uđu u crvenu zonu jer je cela procedura dugo traje – moraju da se obuku, da se pripreme, da izvezu inkubator, vozilo da doveze inkubator jer je zgrada udaljena nekoliko stotina metara. Oni su došli maksimalno brzo, ali je do tada porođaj već bio gotov – objašnjava dr Milošević.

Pixabay

On kaže da je posebno bilo otežavajuće to što je porodilji padala saturacija. Svi članovi dežurne ekipe Klinike za anesteziju su dali maksimalan doprinos, a dolazak kolega sa drugih klinika i inkubatora bio je pravovremen kako bi se prihvatila beba.

– Jako je teško porađati ženu sa niskom saturacijom. Majka ima ozbiljnu bilateralnu bronhopneumoniju zbog čega dobija kiseonik preko neinvazivne ventilacije, preko velike hermetičke maske koja prijanja na lice. Ona je prebačena sa Infektivne klinike kod nas upravo zato što joj je bila potrebna veća kiseonička potpora. Zbog niske saturacije ionako diše otežano, tako da joj treba dodatni napor da bi izdržala te kontrakcije. Jedan anesteziolog sa medicinskim sestrama bio je angažovan oko porođaja i bebice, drugi je pratio stanje majke jer joj je u tim trenucima drastično padala saturacija. Postojala je dilema da li da se intubira ili ne. No, nakon porođaja saturacija se vratila i stabilizovala na prethodnim vrednostima tako da je porođaj ipak prošao bez intubacije. Dok sam sišao, beba jeć bila skoro skroz vani. Naša sestra sa klinike prihvatila rukama bebu. Svi su učestvovali cela anesteziološka ekipa doktora i sestara iz te smene – ističe dr Milošević.

Prema njegovim rečima ne može se reći da ginekolozi i druge kolege nisu došli brzo, jer su se oni od poziva bukvalno stvorili za 15-20 minuta u kodvid intenzivnoj nezi, što je izuzetno brzo, ali je i porođaj išao još brže.

– Zgrada GAK i Dečje hirurgije nisu u novom KC, to su posebne jedinice koje su udaljene nekoliko stotina metara. Inkubator ima posbeno vozilo u koje staje. Došli su maksimalno brzo, ali ih je porođaj pretekao za malo, ali njihova pomoć nadalje je bila jako dragocena. Ginekolog je po dolasku sagledao porodilju, posteljica već bila izbačena cela. Došli i anesteziolozi sa dečje klinike, bebica je bila već na drugom krevetu, povijena sa cevčicama kiseonika na nosu, čekali smo ekipu koja će da dođe sa inkubatorom za bebe. Kada su došli, beba je imala fenomenalnu saturaciju od 100, zaplakala je, posle je bila potpuno mirna, normalne prebojenosti kože. Mi smo nastavili posle toga da se borimo za majku. Ona nije intubirana, ali je sa neinvazivnoj ventilaciji sa povišenim zapaljenskim parametrima. Majka je videla bebicu, bila je presrećna, ozarena. Gledali su se licem u lice – opisuje neverovatne scene iz kovid intenzivne nege dr Milošević.

On ističe da bi i porođaj u standardnoj intenzivnoj nezi bio itekako težak, a pogotovo u kovid intenzivnoj nezi gde su svi pod skafanderima i sa maskama.

Dr Kovačević kaže da svi lekari imaju znanja sa fakultetu o porođajima i da su svi imali smo praktičan rad na ginekologiji, ali da u praksi niko nije sprovodio porođaje.

Pročitajte još:

– Kada je neko je specijalizovan za taj posao to je drugo, ali kada ti to treba da uradiš i u takvim uslovima, sa pacijentkinjom na neizvanzivnoj ventilaciji, u kovid intenzivnoj nezi, to je veoma zahtevno i stresno. Pošto sam prethodno radio kao anesteziolog na ginekologiji prisustvovao sam porođajima i to mi je iskustvo dosta značilo jer sam sestri davao instrukcije kako da okreće glavu da izvuče bebu, ali sa takvom saturacijom, sa oksigenacijom preko NIV-a da dirigujete porođaj da se sve zavrtši kako treba, sve je veoma teško, pogotovo za nas koji smo pre godinu dana završili specijalizaciju. Ali eto, i Bog je bio uz nas – priča dr Kovačević.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti