"Dobitni trenutak" za našu zemlju: Dr Kon optimističan, pojasnio kako će praznici uticati na koronu u Srbiji!

03.05.2021

08:40 >> 09:33

0

Autor: J.B.O.

Aktivnost virusa pada, čak i u u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, pojasnio je epidemiolog

"Dobitni trenutak" za našu zemlju: Dr Kon optimističan, pojasnio kako će praznici uticati na koronu u Srbiji!
Predrag Kon/Antonio Ahel/ATAImages

Opadanje broja novozaraženih je svakako dobra vest, ali treba imati u vidu sa su bili praznici, i da se ljudi nisu testirali, tako da je najbolje da sačekamo da prođu praznici i sagledamo pravu situaciju, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon u jutarnjem programu za TV “Prva”.

– Ne mislim da će praznici imati nekakvog uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji. Treba da budemo ponosni na sebe, prvenstveno na Beograd, gde je trenutno vakcinisano 43 odsto punoletnog stanovništva – rekao je dr Kon.

Kako je naglasio, ovo je dobitni trenutak za našu zemlju, jer bi sad bilo najpovoljnije da se što više vakcinišemo.

– Aktivnost virusa pada, čak i u u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, dakle oni između 40-60 godina, ali i oni ispod – kazao je dr Kon.

Takođe, doktor Kon je ovom prilikom objasnio i sve oko nedoumica koje postoje oko toga da li dojilje i trudnice treba da se vakcinišu, s obzirom da kod njih postoji velilka zabrinutost.

– Ovo dugo traje, sigurno je bilo inficiranih trudnica, međutim, procena je da vakcina trudnicama i dojiljama veoma koristi. Prvi podaci su izvanredni, i tek se sada objavljuju. Zabrinute trudnice treba da znaju da vakcina štiti i njih, ali i njihove bebe, jer se preko placente stvaraju antitela koja kod njihove bebe stvaraju zaštitu do šest meseci – objasnio je dr Kon.

O mogućnosti prenosa virusa na dete, dr Kon je rekao da je to velika retkost.

– Retko je da se virus prenese sa majke na dete, ali je bilo ipak slučajeva, koji su mali – istakao je dr Kon i dodao da je stav da zaražene dojilje i te kako treba da doje svoje zdravo dete, jer se preko mleka stvaraju antitela koja daju dugotrajniju zaštitu, ali da sve vreme dok je u kontaktu sa bebom treba da nosi masku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi