Evropska komisija preporučila: Putovanja u EU dozvoljena, ali uz jedan uslov!

03.05.2021

10:12 >> 13:20

0

Autor: M.V.

Države članice EU trebalo bi sutra da započnu raspravu o ovom predlogu

Evropska komisija preporučila: Putovanja u EU dozvoljena, ali uz jedan uslov!
Copyright Profimedia

Evropska komisija danas je izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, dozvole putovanja u zemlje Evropske unije bez posebnih ograničenja.

– Evropska komisija predlaže da se dozvoli ulazak u Evropsku uniju iz nebitnih razloga, ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila Evropska unija – piše u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

U Komisiji napominju da će se “kriterijum vakcinacije”, odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv kovida, odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao “hitne” odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

– Sputnjik i Sinofaram nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine, neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu ”vakcinacionog kriterijuma” – objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, “epidemiloški kriterijum”, koji će biti “primaran” kada je u pitanju ukidanje restrikacija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

– Drugi put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU je lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba – naveli su u Evropskoj komisiji.

Pored toga, Komisija predlaže da se podigne prag koji se odnosi na broj novih slučajeva kovid 19, a koji se koristi za određivanje liste zemalja iz kojih bi trebalo da budu dozvoljena sva putovanja  – navela je Evropska komisija.

Pročitajte još
Kako prenose mediji, države članice EU trebalo bi sutra da započnu raspravu o ovom predlogu i potrebno je da se postigne puna saglasnost da bi predlog bio usvojen i postao važeći propis.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike