Dr Gligić: Ako je u Srbiju ušao indijski dupli mutant virusa, na jesen sledi revakcinacija dopunjenom vakcinom

12.05.2021

08:36

0

Autor: M.V.

Virusolog Ana Gligić očekuje mirno leto, ali napominje da, ukoliko u našu zemlju uđe indijski dupli mutant koronavirusa, na jesen će se ići na revakcinaci

Dr Gligić: Ako je u Srbiju ušao indijski dupli mutant virusa, na jesen sledi revakcinacija dopunjenom vakcinom
Copyright Ana Gligić/Printscreen Youtube RTS

Ako se ispostavi da je u Srbiju ušao indijski dupli mutant koronavirusa, na jesen će se ići na revakcinaciju i to novom, dopunjenom vakcinom, istakla je virusolog dr Ana Gligić.

Kako je navela dr Gligić, broj imunizovanih i onih koji su stekli prirodni imunitet, za koji da je, po njenom mišljenju, jači od onog koji se stvara imunizacijom, dobar je štit i od mutiranih sojeva korone. A, kako dodaje, ako se imunizacija nastavi ovim tokom, imaćemo mirno leto.

Tanjug/AP Photo/Andre Penner)

– Ako imamo više od 3,8 miliona ljudi koji su primili bar jednu dozu vakcine, to mnogo znači. Dodajte na to više od 700.000 ljudi, koji su po zvaničnoj evidenciji preboleli kovid. Naravno, ne znamo koliko njih se “duplo broji”, s obzirom na to da su u međuvremenu i vakcinisani. Zaračunajte i da je 30 odsto od ukupno 3,9 miliona testiranih od početka epidemije imalo lažno negativan rezultat, i prebolelo kovid. Tako dolazimo do prilično visokog broja zaštićenih, koji će nam, ako se nastavi imunizacija, omogućiti da imamo relativno mirno leto – navela je ona i dodala da “čak i ako “uvezemo” indijski soj, bićemo zaštićeni”.

– I ako “uvezemo” indijski soj, bićemo zaštićeni, jer sve korone imaju nešto zajedničko. Ta zaštita od vakcine neće biti 92 odsto kako je projektovano, ali će biti od 30 do 40 odsto. To je dovoljno da se ne stigne do bolnice, pogotovo ne do respiratora – objašnjava dr Gligić.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler)

Dopunjena vakcina

Objašnjava da, ako se ispostavi da je u Srbiju ušao indijski dupli mutant, da će se na jesen ići na revakcinaciju i to novom, dopunjenom vakcinom.

Procedura je takva da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da da podatak koji je najčešći mutant i odluči koji soj još da se ubaci u antikovid vakcinu, koja bi tako postala dvovalentna. Istim postupkom antigrip vakcina je od trovalentne unapređena u petovalentnu.

Veća okupljanja, bez poštovanja mera, pogotovo u slučaju ako bi se usporila imunizacija, predstavljaju rizik od ponovnog ubrzavanja prenošenja infekcije. Ni Krizni štab, čija je nova sednica zakazana za petak, pogotovo njegov medicinski deo nije za naglo opuštanje.

– Verujem da Krizni štab neće dozvoliti svadbe i slične proslave do jula. Računa se da se do tada obuhvat vakcinacijom poveća za još 10 odsto, i ja verujem da ćemo virusu polovinom jula “stati za vrat”, bar do jeseni – poručila je ona za Novosti.

Pročitajte još
Pored korone, sada dolazi i sezona pretnje virusom Zapadnog Nila, koji lane nije registrovan, ali ne znači da će tako biti o ovog leta. A, poput Hrvatske, i mi bismo mogli da se suočimo sa mišjom groznicom, jer su vremenske prilike pogodovale razvoju ovih glodara.

– Moramo voditi računa da se radi serološka dijagnostika i jer mišja groznica počinje isto kao i kovid 19, respiratornim simptomima – zaključuje dr Ana Gligić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike