"Od ponedeljka radimo u non-kovid sistemu, nadajmo se da će tako i ostati: Sada su na redu oboleli od raka, hroničnih bolesti i operacije!"

15.05.2021

06:19 >> 09:29

0

Autor: R.M.

Direktor KBC Zvezdara prof. dr Petar Svorcan kaže, u intervjuu za 24sedam, da je koronavirus nepredvidiv i da se ne treba opuštati, uprkos dobrim rezultatima

"Od ponedeljka radimo u non-kovid sistemu, nadajmo se da će tako i ostati: Sada su na redu oboleli od raka, hroničnih bolesti i operacije!"
Copyright Privatna arhiva/Googlemap

Kliničko-bolnički centar “Zvezdara” izašao je iz crvene zone, a od ponedeljka će početi da prima redovne non-kovid pacijente, izjavio je u intervjuu za “24sedam” direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

KBC Zvezdara već godinu dana je u kovid sistemu, uz manje prekide. Sada ste se ponovo vratili u redovan režim rada, šta će biti u fokusu?

– Da, u poslednjih godinu dana, sa kraćim prekidima, KBC “Zvezdara” je bila u kovid sistemu. Lečili smo otprilike oko 7.000 pacijenata, a u poslednjem ciklusu je bilo oko 1.500 obolelih. Poslednjeg pacijenta koji je bio kovid pozitivan smo otpustili u utorak i krenuli u proceduru za non-kovid sistem. U taj sistem krećemo od ponedeljka. U početku, fokus će biti na hitnim pacijentima i operacijama, malignitetima, hroničnim bolesnicima u pogoršanju, pacijentima sa prioritetnim uputima i naravno sa pacijentima koji su bili zakazani u našoj bolnici za određene preglede, ali zbog toga što smo bili u kovid-sistemu nisu bili u mogućnosti da to odrade. Njih ćemo ponovo zakazati.

Koji su to pacijenti čiji pregledi su najviše odlagani zbog kovid-sistema u kojem ste bili?

– Imamo dosta hroničnih pacijenata, kardiovaskularnih, pacijenata sa dijabetesom, hroničnim bolestima digestivnog trakta, neurološkim pacijentima, urološki, oftamološki, ginekološki… Svi pacijenti koji imaju određene hronične bolesti su kandidati da što pre dođu kod nas.

Pretpostavljamo da će sada biti navala tih pacijenata, da li su vaše kolege spremne?

– Apsolutno je KBC spreman da krene da radi u punom kapacitetu.

Foto: R. Marković

Da li imate lekara zaraženih koronom i koliko ih je vakcinisano?

– Imamo oko 900 vakcinisanih među zaposlenima, a u četvrtak smo imali četiri pozitivna, koji su na kućnom lečenju sa blažom kliničkom slikom.

Da li postoji posebna procedura za pacijente koji će biti smeštani u bolnicu?

– Imamo proceduru za prijem pacijenata. Biće testirani ili će doneti negativan PCR test. U svakom slučaju, neće moći niko da legne u bolnicu, a da ne proverimo njegov kovid status.

S obzirom na to da je vaša specijalnost gastroenterologija, da li postoji procena koliko se povećao broj broj ljudi koji su dobili neku bolest digestivnog trakta tokom pandemije?

Pročitajte još:
– Nemamo tu procenu. Mi smo bili kompletno u kovid sistemu, a naši pacijenti su imali i digestivne simptome, u okviru kovid infekcija.

Da li smatrate da smo blizu kraja borbe sa koronavirusom?

– Dobri su rezultati, dobra je situacija, ali nema opuštanja. Virus je nepredvidiv. Trebalo bi i dalje da se čuvamo.

Da li se nadate da KBC “Zvezdara” više neće biti u crvenoj kovid zoni?

– Hajde da se nadamo!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike