Kupci u šoku: U Srbiji kilogram malina prodaju za 50, a trešanja za 40 evra!

15.05.2021

18:00 >> 18:08

0

Autor: R.M.

U jednom poznatom lancu marketa kutija malina od 125 grama košta 699 dinara, dok su se nedavno pojavile trešnje koje koštaju 4.600 dinara za kilogram

Kupci u šoku: U Srbiji kilogram malina prodaju za 50, a trešanja za 40 evra!
Copyright Ejaugsburg/Pixabay

Građani Srbije ovih dana bili su šokirani ako su poželeli da probaju maline ili trešnje koje su se pojavile po radnjama.

Naime, za kilogram ovog voća trebalo je izdvojiti čitavo malo bogatstvo. Tako se u jednoj radnji pojavila malina čija je cena bila 699 dinara za 125 grama! Odnosno 5,592 dinara za kilogram. S obzirom da u radnjama kilogram prasetine košta oko 400 dinara, ispada da za kilogram malina možete kupiti prase od skoro 14 kilograma!

Ali ovo je samo nastavak šoka koji je usledio kada su se nedavno pojavile i prve trešnje iz uvoza čija je cena bila čak 4.600 dinara za kilogram.

Neko bi pomislio da su ovako astronomske cene samo u ovom marketu, ali da to nije slučaj uverila se i Jelena M. koja je na Voždovcu videla prve maline po, doduše nižoj, ceni od oko 440 dinara za kutijicu od 125 grama.

Milan Prostran, Foto: Printscreen Youtube K1

– Obradovala sam se kada sam ih videla, jer jako volim maline. Znam da su prve uvek skupe, ali nisam se nadala da će kutijica voća ovoliko koštati. Kada mi je prodavačica rekla cenu, prvo sam pomislila da je neka greška, pa sam je pitala opet! A onda mi je ponovila, pa sam se šokirala – ispričala je ona za “24sedam”.

Ovo je malina od prošle godine

Verovatno su se mnogi kupci ovih prodavnica upitali zbog čega su cene ovako visoke, a odgovor je za “24sedam” dao agroekonomista Milan Prostran.

– Cena malina je eksplodirala od prošle berbe, a ona je očigledno manje rodila u čitavom svetu. Malina je obrana u junu odnosno polovinomm jula prošle godine, zbog čega su nastali troškovi lagerovanja od skoro 10 meseci. Pored njih, tu su troškovi struje, održavanja, radnika, pakovanja… Sve se to mora platiti i ulazi u kalkulaciju kod krajnje cene. Promena cena prema sezoni je karakteristična za sve vrste voća i povrća koje stižu. Vama je i mladi krompir i paradajz bio skup kada je stigao u prodavnice – objasnio je Prostran.

Pročitajte još:
Prema podacima iz medija, cena maline u španskoj pokrajini Andaluziji bila je u martu preko sedam evra za kilogram, a na visoku cenu sigurno je uticalo i nevreme u Čileu koje je nanelo velike štete malinjacima. Ova zemlja je izvozila malinu za SAD, a tamo je njena cena dostizala čak 10 dolara za kilogram.

Cene će pasti, ali ne nadajte se mnogo

Ipak, Prostran je optimističan što se tiče cene nove maline koja se očekuje tokom leta.

– Mislim da ovo ne treba mnogo da uzbuđuje potrošače jer ulazimo u sezonu svežeg voća. Ne treba da se stvara cenovna panika. Za dva meseca će stići malina iz ovogodišnjeg roda, mada je ova godina specifična jer sve kasni po pola meseca – kaže Prostran.

Ipak, ne treba biti previše optimističan da će malina biti mnogo jeftina. Zapravo njena proizvodnja od oko 400.000 tona godišnje u čitavom svetu je veoma mala što joj automatski diže cenu. Recimo, godišnje se proizvede oko 130 miliona tona banana! A Prostran veruje da bi cena maline mogla da bude oko 500 dinara za kilogram, pa možda i više.

– Prvo sveže voće u radnjama bila je jagoda čija je početna cena iznosila oko 600 dinara za kilogram. Ako je sudititi prema tome i ako bude ovakva godina, onda bi i ova godina mogla da bude skupa. Ako je jagoda, koja je jednostavnija da se gaji i ima veći rod po hektaru, imala u startu cenu od 600 dinara za kilogram onda je moguće malina bude skuplja od 500 dinara – zaključio je Prostran.

Cene voća biće visoke ove godine

Agroekonomista Milan Prostran smatra da će cene voća biti visoke.

– Ovo će biti godina visokih cena voća, sem jabuke i kruške. Naročito jagodičastih vrsta. To vam je sudbina, ali šta da radimo. Jedino ako se ne desi neki veći uvoz. Ali, recimo, malina se nije mnogo uvozila a nje i nema svuda u svetu kao jabuke i kruške – objasnio je Prostran.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike