Bizaran trend zavladao u srpskim vrtićima: Deca drugare biraju po materijalnom statusu!?

18.05.2021

12:37 >> 12:42

0

Ovo ponašanje je do skoro bilo tipično za adoslescente, međutim taj model ponašanja preneo se i na najmlađe

Bizaran trend zavladao u srpskim vrtićima: Deca drugare biraju po materijalnom statusu!?
Copyright Profimedia

Da čak i oni najmlađi ne odolevaju novim trendovima, pokazuje činjenica da je u vrtićima u Srbiji zavladala nova “moda” – deca vršnjake za druženje biraju po “statusnim simbolima” kao što su firmirana garderoba i patike, a one koji ne mogu da prate taj trend, jednostavno izopštavaju iz društva.

Pixabay

Ovo ponašanje je do skoro bilo tipično za adoslescente, međutim taj model preneo se i na decu vrtićkog i ranog školskog uzrasta. Ipak, poslednjih godina model ponašanja usvojila su i mlađa deca, pa tako drugare “dele” po klasnim razlikama – na one koji nose brendiranu garderobu i one koji se oblače u velikim trgovinskim lancima.

“Ismevali su mi dete zbog haljinice”

Osnovni kriterijum za druženje čak i među decom u vrtiću i nižim razredima osnovne škole postao je brendirana i skupa garderoba, a oni kojima roditelji ne mogu to da priušte postaju žrtve podsmeha vršnjaka.

Pixabay

– Moje dete ide u predškolsko i svaki dan slušam neverovatne priče – kaže za Telegraf Jovana Vasić, mama šestogodišnje devojčice.

– Jednog dana sam joj obukla haljinicu sa sitnim cvetićima, a deca su je zadirkivala da je obučena kao baba. Deca se u vrtiću dele na one koji su trendseteri i nose skupu i markiranu garderobu i na one koji su “obični”, koji se oblače u velikim trgovinskim lancima i kojima nije mesto u tom “visokom društvu” mališana koji nose firmiranu garderobu.

Ono što Jovanu posebno pogađa je reakcija vaspitačice koja ju je brižno posavetovala da devojčicu više ne dovodi u vrtić u haljini sa cvetićima, jer je “druga deca zadirkuju”.

Odelo ne čini čoveka

Ništa bolja situacija nije ni sa mlađim osnovcima, kod kojih je “glavni u društvu” onaj ko ima najskuplje patike.

Pixabay

– Moj sin ide u četvrti razred osnovne škole, a oni društvo biraju po tome ko koliko skupe patike nosi. Mi smo tipična srpska porodica koja živi skromno i nismo u situaciji da detetu koje je ima 10 godina kupujemo patike od više stotina evra. Vaspitavali smo ga drugačije, da prijatelje bira po tome koliko su dobri ljudi i koliko su lepo odgajani. Međutim, u svetu u kom rastu naša deca nismo više sigurni da smo uradili ispravnu stvar – kaže za Telegraf Ivana Marković iz Beograda i dodaje da su ona i njen suprug učili dete da odelo ne čini čoveka, ali da se ispostavlja da je u vremenu u kom živi bitnije šta ima na sebi od onoga u kakvog čoveka raste.

Iskustva iz vrtića i škole i ponašanje dece predškolskog i školskog uzrasta nameću pitanje šta se to dogodilo sa društvom i kako je ovakav sistem vrednosti, koji podržava uglavnom negativnu selekciju i osobine, postao dominantan.

Ko je odgovoran – društvo i okruženje u kome deca rastu ili je, ipak, najveća odgovornost na roditeljima i vaspitanju?

Porodica je presudna

Psiholog Zoran Musterović ističe da je osnovni problem u roditeljima i kućnom vaspitanju.

– Deca su sklona da se povode za vršnjacima i da slede one koji su u nekom trenutku, po nekom kriterijumu i zbog nečega jači i važniji – kaže psiholog Zoran Musterović za Telegraf i dodaje da je to tipično posebno za mališane čiji roditelji nisu dovoljno angažovani u forimiranju njihove ličnosti i karaktera i koji ih ne uče pravom sitemu vrednosti.

On poriučuje da je zanimljivo da imućna manjina uspeva da nametne takve kriterijume većini i pojašnjava da je osnovni problem zapravo u stavu roditelja dece koja nisu imućna.

Pixabay

– Umesto da detetu objasne prave mogućnosti koje roditelji imaju, da ga usmeravaju na prave vrednosti, roditelji se neretko pravdaju što ne mogu da mu priušte ono što imaju i drugari. Ta nemoć roditelja je izražena i vrlo štetna po razvoj mališana, jer je uticaj vršnjaka veliki – objašnjava naš sagovornik.

Roditelji bi, podseća psiholog, trebalo da budu posvećeni deci ako misle da njihova deca ne postanu inferiorna u odnosu na “imućne vršnjake”, jer to može da ostavi dugoročne posledice na razvoj njihove psihe.

Sve zavisi od roditelja, vaspitača i učitelja

U toj situaciji postoje dva puta, a kojim putem će dete krenuti opet najviše zavisi od roditelja i vaspitanja:

– Na roditeljima je da dete usmeri i nauči šta jeste zapravo vredno u životu. Deca ovakvu situaciju, u zavisnosti od toga kako ih roditelji vaspitavaju, mogu da okrenu i u svoju korist – navodi psiholog i dodaje da dete treba da shvati da postoje mnogo važnije stvari:

– Kao, na primer to kakav je drug i koliko je dobar sportista i da to može da bude ono što će njemu dati priliku da bira drugare, a ne da bude biran, ono će se truditi da postigne uspeh koji će ga staviti u centar pažnje – istakao je on.

Pročitajte još
Ako se, pak, roditelji povlače i osećaju nemoć pred klasnim razlikama, dete će postati nesigurno i celog života će se truditi da ispuni kriterijume imućnih drugara, kako bi se našlo u tom malom “visokom društvu”.

– U tom procesu moraju da učestvuju i vaspitači i učitelji, koji će sankcionisati takovo ponašanje i taj sistem vrednosti, a ne ići linijom manjeg otpora – zaključuje Musterović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike