Planovi novog rektora UB: Radićemo na afirmaciji studenata i unapređivanju studijskih programa

27.05.2021

08:28

0

Autor: M.V.

Mandat novom rektoru, profesoru Vladanu Đokiću, počinje 1. oktobra

Planovi novog rektora UB: Radićemo na afirmaciji studenata i unapređivanju studijskih programa
Copyright

Univerzitet u Beogradu treba da ima više studenata i programa, da se afirmiše istraživački rad i da se prihvate pojedini standardi iz Evrope, koji bi se uklopili u naše društvo, poručio je novoizabrani rektor UB profesor Vladan Ðokić.

Kako je istakao, njegova vizija je da Univerzitet u Beogradu ostane vodeća regionalna obrazovna i naučno-istarživačka institucija, poštovana u inostranstvu, kao i da njegov ugled jača.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Vizija je i da Univerzitet u Beogradu bude inkubator zapošljavanja, savetnik privrede i podrška nosiocima obrazovnih politika – poručio je rektor Ðokić za Novosti.

Kako je dodao, sve aktivnosti Univerziteta biće usmerene ka ostvarenju obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i unapređenja privrede i društva u celini. Dalje, istakao je da je jedan od planova Univerziteta da privuče veći broj studenata, kao i da se unaprede studijski programi i jačaju kapaciteti.

Ðokić je istakao i da će među glavnim ciljevima biti i uvođenje univezitetskog menadžera, kaže, radi unapređenja organizacije rada unutar samog Univerziteta, ali i u odnosu prema drugim institucijama.

Postojimo zbog studenata

– Bitno je da svaka članica Univerziteta, kojih je 42, doprinosi ugledu na određeni način. Trudićemo se da svi učestvuju u afirmaciji – naveo je prof. Đokić za RTS i dodao da će za postizanje tog cilja morati da se angažuje više ljudi.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Studenti su centralno mesto zbog čega postojimo. Treba studente afirmisati i dati im mogućnost da se više pitaju, a onima koji nemaju uslove omogućiti da studiraju – rekao je novi rektor.

Kaže da postoji ideja da postdoktorske pozicije, na kojima će se raditi, privuku povratnike u zemlju i da se na taj način doprinese razvoju društva.

Afirmacija i digitalizacija

– Moramo i studijske programe da afirmišemo, da budu vezani za tržište rada. Najtužnije je pisanje preporuka za inostranstvo – naglašava profesor Đokić i napominje da se mora raditi na digitalizaciji, jer Beogradski univerzitet mora da bude spreman za bilo koju okolnost.

Pročitajte još
– Univerzitet mora da nađe strateško rešenje, ne znamo da li će se pojaviti neki drugi virus, moramo da imamo digitalnu plotfarmu, nastavnici treba da se edukuju, a studentima da se omoguće uslovi za sve situacije – zaključio je rektor Univerziteta u Beogradu.

Podsećamo, mandat novom rektoru Univerziteta u Beogradu profesoru doktoru Vladanu Đokiću, dekanu Arhitektonskog fakulteta, počinje 1. oktobra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike