Komadant VMC Karaburma je fotografijom iz 1918. godine poslao snažnu poruku građanima

12.12.2020

18:22 >> 09:30

0

Držite distancu i nosite masku. Ništa više i ništa manje. Ako može na stadionu, videli ste slike pre sto godina. Svi na stadionu nose masku, kazao je dr Iv

Komadant VMC Karaburma je fotografijom iz 1918. godine poslao snažnu poruku građanima
Copyright Wikipedia/Thomas Carter/Andy McNeil

Usred borbe sa koronavirusom, koji je poslednjih godinu dana okovao planetu i dalje se mnogi ne pridržavaju osnovnih saveta koji život znače, a pre svega sprečavaju širenje virusa. Nošenje maske i držanje fizičke distance.

I dok su bolnice pune, redovi ispred kovid ambulanti sve veći, mnoge muči pitanje kako će proslaviti predstojeće novogodišnje praznike.

U moru apela i poziva građanima da se pridržavaju mera, komandant vojne bolnice na Karaburmi dr Ivo Udovičić, na konferenciji za novinare kriznog štaba, uporedio je situaciju od pre 100 godina u Americi sa današnjom.

On je spomenuo fotografiju koja svedoči kako se u vreme španske groznice pratila fudbalska utakmica. Tako što su svi gledaoci na tribinama imali maske na licu.

Tanjug/Rade Prelić

-Što se tiče preporuka, one su jednostavne. Držite distancu i nosite masku. Ništa više i ništa manje. Ako može na stadionu, videli ste slike, pre sto godina. Svi na stadionu nose masku. Znači možete i na stadion da odete, samo da držite distancu i nosite masku. Ali mi očigledno to ne možemo, to je očigledno nemoguće kod nas, rekao je Udovičić.

Pa, da li bi ovako moglo kod nas?

U danu kada je Tomas Karter (Thomas Frederick Carter) zabeležio ovu fotografiju, teško da je neko mogao pomisliti da će biti aktuelna čitav vek kasnije, a svetu ju je prikazao njegov praunuk Endi Meknil.

A nastala je u jesen 1918. godine kada su ljudi umirali tokom pandemije španske groznice. Škole, crkve su bile zatvorene, poslovi su stali, ali ne i život. Stadion je imao svoju vernu publiku.

Dr Udovičić šalom upozorio mlade: “Spremamo doček Nove godine u bolnici na Karaburmi, svi ste dobrodošli”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike