Direktor Železnica Srbije oslobođen optužbi: Nije bilo zloupotrebe službenog položaja

27.05.2021

15:58

0

Autor: A.S.

Ovom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz marta 2019. godine

Direktor Železnica Srbije oslobođen optužbi: Nije bilo zloupotrebe službenog položaja
Copyright Vikipedia/Stefan Didam Schmallenberg

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi nekadašnjeg generalnog direktora Železnica Srbije Milanka Šarančića i trojicu njegovih saradnika od optužbi da su od 2004. do 2006. godine zloupotrebom položaja oštetili to javno preduzeće, saznaje Tanjug.

Optužbi za zloupotrebu službenog položaja su pravosnaznzo oslobođeni i bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP Beograd Zoran Milićević i zastupnik preduzeća “Korel” iz Londona, kao i odgovorno lice u privatnom preduzeću “Sibeks” Milorad Čelebić, te bivši pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u Železnicama Srbije Dragoslav Pejčić.

Oštećeno privredno društvo „Srbija Kargo“ a.d. kao pravni sledbenik JP Železnice Srbije je upućeno da imovinsko-pravni zahtev ostvari u parničnom postupku.

Ovom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz marta 2019. godine.

Po nalaženju Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud zaključio da nije dokazano da su Šarančić i ostali okrivljeni iskorišćavanjem službenih položaja, postupajući suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Pravilniku o javnim nabavkama radova, usluga i dobara ŽTP „Beograd“, pribavili protivpravnu imovinsku korist inostranim preduzećima na štetu JP „Železnice Srbije”.

Nema dokaza ni da im je u tome pomogao Čelebić stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela.

Prema stavu Apelacionog suda ni činjenice i indicije na koje se poziva Tužilac žalbi, u nedostatku drugih dokaza, ne dovode do nesumnjivog zaključka da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret.

– Shodno navedenom, pravilno je prvostepeni sud okrivljene primenom načela in dubio pro reo (u slucaju sumnje – u korist okrivljenog) oslobodio od optužbe – navodi sud.

Pročitajte još:

Prvom prvostepenom presudom, koju je 2015. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi, Šarančić je bio osuđen na pet godina zatvora, a Miličević i Čelebić na po četiri, dok je Pejčić i tada bio oslobođen optužbi.

Optužnica protiv njih podignuta je u decembru 2010. godine, a izmenjena je u junu 2016.

Šarančić i ostali su oslobođeni od optužbi za zloupotrebe prilikom ugovaranja nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije “Sveden reil”.

Tužilaštvo ih je, inače, teretilo smatrajući da je taj posao mogao da se obavi u Srbiji uz niže troškove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike