Bliži se Svetski dan borbe protiv duvanskog dima: Od raka pluća dnevno oboli 16, a umre 13 osoba

28.05.2021

11:46 >> 11:53

0

Autor: A.S.

Simptomi karcinoma pluća su nespecifični i neodređeni, te da se zbog toga bolest kasno otkrije, a kada se simptomi pojave, reč je o već odmakloj fazi

Bliži se Svetski dan borbe protiv duvanskog dima: Od raka pluća dnevno oboli 16, a umre 13 osoba
Copyright Profimedia

U Srbiji se rak pluća dnevno dijagnostikuje kod 16 osoba, a svakog dana od te bolesti umre čak 13 pacijenata, istaknuto je danas na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima.

Rak pluća je najsmrtonosniji na svetu, a statistika pokazuje da u Srbiji godišnje od te boleti oboli više od 6.000 ljudi, a više od 90 odsto pacijenata koji dobiju tu dijagnozu – pušači.

– Svi pacijenti koje ja operišem su pušači, među mojim pacijentima nema nepušača – rekao je zamenik direktora KCS dr Jovica Milovanović.

Zbog toga je apelovao na sve da prestanu da puše ili da smanje cigarete na minimum.

– Mi, lekari se trudimo da najsavremenijim lekovima i operativnim tehnikama pomognemo, ali nije sve do nas. Konkretno cigarete su nam najveći neprijatelj – istakao je dr Milovanović.

Direktorka Klinike za pulmogoligiju KCS Violeta Vučinić Mihailović ukazuje da se zbog epiedmije kovida 19 i straha od odlaska u zdravstvene ustanove prošle godine manje ljudi javljalo na kontrole, pa je i zvanično manje obolelih od raka pluća nego ranijih godina, ali ističe i da je statistika jedno, a realnost, nažalost, drugo.

– Ako pogledate statistiku, za 20 – 25 odsto se smanjio broj dijagnostikovanih pacijenata sa rakom pluća prošle godine. Međutim, sada u post-kovid fazi, otkrivamo veliki broj odmaklih slučajeva, koji su vrlo teško izlečivi – istakla je ona.

Kako je rekla, simptomi karcinoma pluća su nespecifični i neodređeni, te da se zbog toga bolest kasno otkrije, a kada se simptomi pojave, reč je o već odmakloj fazi.

Kako bi se ukazali na značaj redovnog odlaska na skrininge i preglede i ohrabrili građane da se pri pojavi minimalnih simptoma jave lekaru, Udruženje “Punim plućima” pokrenulo je kampanju “Sa njim nema distance”.

– Što pre se počne sa terapijama, veće su šanse za izlečenjem. Pogotovo je važno za pušače da čim osete nešto neuobičajeno, odu kod lekara – apelovala je Olja Ćorović iz tog Udruženja.

U prethodnih godinu dana, oko 400 pacijenata koji boluju od raka pluća, lečeno je savremenim imunološkim terapijama koje su prošle godine stavljene na listu lekova RFZO.

– U prošloj godini na listu su stavljena i tri nova leka koja su trenutno najbolja terapija u razvijenim zemljama sveta. Preko RFZO-a leči se oko 400 pacijenata najsavremenijom terapijom, a planovi su da na listu uvrstimo i nove lekove da bi svaki pacijent mogao da dobije najsavremeniju i odgovarajuću terapiju – poručio je dr Željko Popadić iz RFZO.

Pročitajte još:

Najsavremenijom imunoterapijom leči se već godinu dana pacijentkinja Ðurđina Jovanović, koja je na konferencij istakla da joj je upravo ta terapija ulila nadu da se u Srbiji sa rakom pluća može voditi kvalitetan život.

– Moje stanje pre početka imunoterapije bilo je veoma loše. Teško sam hodala i disala i mislila da je moj život završen. Posle deset dana od primanja prve terapije ja sam osetila boljitak i od tada sam počela da se nadam da ću možda svoj život produžiti – poručila je Jovanović.

Posle konferencije, u krugu Klinike za pulmologiju UKC Srbije, svečano je otkrivena umetnička skulptura u obliku pluća.

Prilikom otkrivanja, glumac Svetozar Cvetković je pročitao pesmu koju je napisala članica Udruženja, a u kojoj je opisala svoju borbu sa karcinomom pluća.

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležava se 31. maja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike