Naš poznati imunolog otkrio: Koliko su vitamin D, cink i selen važni u izgradnji jakog imuniteta

28.05.2021

15:53

0

Imunolog prof.dr Borislav Kamenov istakao je nekoliko segmenata koji su veoma bitni za izgradnju i jačanje imuniteta

Naš poznati imunolog otkrio: Koliko su vitamin D, cink i selen važni u izgradnji jakog imuniteta
Copyright Pixabay

Da bi imunitet bio jak nije dovoljno da samo uzimate suplemente ili da u tome preterujete, već i da kombinujete vitamine sa zdravom ishranom, hidratacijom i zdravim životnim navikama, koje podrazumevaju boravak u prirodi i bilo kakvu fizičku aktivnost, trčanje, plivanje ili ukoliko niste sportski tim bar sat vremena šetnje dnevno.

Imunolog prof.dr Borislav Kamenov istakao je nekoliko segmenata koji su veoma bitni za izgradnju i jačanje imuniteta.

Vitamin D – prva violina odbrane

Vitamin D je jedan u nizu neophodnih supstanci, a njegov nedostatak osim pada imuniteta, može izazvati oboljenje kostiju, ali i može uticati na razvoj apatije i depresije. Treba napomenuti da koštana masa može prestati da se izgrađuje već u tridesetim godinama, te je važno povesti računa o ishrani preko koje se unosi ovaj dragoceni vitamin. U doba kada se borimo sa virusom, imunolog objašnjava da je on zapravo “prva violina odbrane”.

Profimedia

– Apsolutno sam uveren da vitamin D može mnogo toga da ispravi u imunom sistemu. Taj divlji odgovor koji daje virus, vitamin D može da uspori, drži pod kontolim i na kraju uništi, on popravlja naše ćelije. Dakle, za borbu protiv virusa neophodan je vitamin D, ja savetujem da onaj ko oboli od korone trebalo bi da uzima minimum 10.000 IJ dnevno, zatim vitamin C, probiotik obavezno, folnu kiselinu, cink i selen. Svakako, ne treba se lečiti se na svoju ruku već kako lakar propiše, a što se preventive tiče, to se opet proverava imunologijom. S druge strane došlo nam je lepo vreme, izađite na sunce, dišite svežeg vazduha, jedite zdravu hranu koja vam odgovra, imunitet se jača na više načina to je sistem – obašnjava dr Kamenov.

Zašto je važan probiotik

Probiotik je termin koji se koristi za skup “dobirih bakterija”, a najčešće vrste mikroba koje se koriste u probioticima jesu bakterije mlečne kiseline. Nameće se pitanje kako je moguće da danas ne možemo bez probiotika, a odgovor se krije u našim lošim navikama, lošem odabiru hrane, kada je sve prerađeno, dok s druge strane i konzumacija medikamenata kvari našu crevnu floru. Probiotici nam zapravo pomažu održavamo odgovarajući broj bakterija koje čine našu normalnu mikrofloru. I u borbi protiv korone dobre bakterije su nam neophodne, kako bi naš imuni sistem uspeo da da dobar odgovor.

Pročitajte još:

Cink (ali i selen)

Cink je mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma i izuzetno je važan za pravilan rad imunog sistema. On nam pomaže prilikom bržeg zarastanja rana, odličan je za kosti, nokte, kod gubitka osećaja ukusa i još kod mnogih druguh zdravstvenih tegoba. Cink, ali i selen su veoma važni za jačanje imuniteta i treba jesti u ovom periodu hranu u kojoj se oni mogu naći.

Prof. dr Borislav Kamenov naš je poznati imunolog iz Niša, nekadašnji direktor KC Niš i profesor na Medicinskom fakultetu.

Edukacija: Medicinski fakultet, magisterijum i subspecijalizacija iz imunologije i alergologije, specijalizacija iz pedijatrije, doktorat medicinkih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije.

Usavršavanje: Dečja klinika Niš, Institut za majku i dete republike Srbije, Institut za eksperimentalnu medicinu VMA Beograd, Institut za imunologiju medicinskog fakulteta u Alberti, Edmonton, Kanada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike