Osmaci, pažnja! Bliži se upis u srednju školu: Pogledajte sve važne datume za prvi upisni krug

03.06.2021

08:01 >> 08:07

0

Mali maturanti polagaće 23. juna završni test iz srpskog jezika, narednog dana iz matematike, a 25. juna očekuje ih kombinovani test

Osmaci, pažnja! Bliži se upis u srednju školu: Pogledajte sve važne datume za prvi upisni krug
Copyright Profimedia

Učenici osmog razreda osnovnih škola u klupama će biti do utorka 8. juna, a onda će imati dve nedelje da se pripreme za polaganje maturskog ispita, kako bi upisali željene srednje škole.

Nakon stresne školske godine, kada su učenici školu pohađali nastavu mahom onlajn, sadašnji osmaci nalaze se pred još jednim, najvećim testom – upisom u srednju školu.

Pixabay

Za ispit zrelosti mali maturanti imaju još tačno 20 dana da bi se pripremili, a ceo proces traje tri pune nedelje, tačnije od 23. juna i prvog testa na maloj maturi do 12 ili 13. jula, kada se podnose prijave za upis u srednje škole.

Mala matura podrazumeva polaganje tri testa – u sredu 23. juna učenici osmog razreda polagaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, narednog dana, u četvrtak 24. juna, iz matematike, a petak 25. juna uslediće kombinovani test, koji sadrži pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Kalendar upisa

23. jun: Test iz srpskog/maternjeg jezika (9.00-11.00)

24. jun: Test iz matematike (9.00-11.00)

25. jun: Kombinovani test (9.00-11.00)

27. jun: Preliminarni rezultati na nivou škole (do 10.00)

2. jul: Objavljivanje konačnih rezultata (do 8.00)

3-4. jul: Popunjavanje i predaja liste želja (8.00-15.00)

9. jul: Objavljivanje zvanične liste želja učenika (do 8.00)

11. jul: Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama (do 8.00)

12-13. jul: Podnošenje prijava za upis u srednje škole (8.00-15.00)

Kao i prethodnih godina, đaci testove polažu u svojim osnovnim školama, svaki test počinje u 9.00, a na raspolaganju će imati 120 minuta da odgovore na 20 pitanja koliko ima svaki od njih. Svaki tačan odgovor donosi učeniku jedan poen.

Bodovanje

Zbog epidemije koronavirusa u učionicama će biti manji broj đaka. Oni sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, identifikacionu nalepnicu i plavu hemijsku olovku.

Profimedia

Maksimalan broj bodova koji mogu da imaju đaci je 100, od toga 60 na osnovu uspeha koji donose iz osnovnih škola i 40 koje mogu da zarade na samom trodnevnom ispitu.

Inače, računa se samo uspeh ostvaren u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole.

Računanje je jednostavno, zbraja se prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4. što daje maksimalnih 60 bodova. Neko drugi ko je imao 4,50 + 4,50 + 4,50 X 4 na maturski ispit bi krenuo sa 44 boda.

Sa druge strane, na tri testa ukupan maksimalan broj bodova može biti 40, tačnije matematika i srpski nose po 13, a kombinovani 14 bodova.

Kako izgledaju testovi?

Svaki od testova završnog ispita imaće 20 pitanja. Svaki tačan odgovor donosi učeniku jedan poen, dakle najviše 20 u ukupnom skoru. Broj poena iz srpskog i matematike množite koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog testa koeficijentom 0,7, kako biste dobili bodove koji se računaju pri upisu u srednje škole.

Kada je u pitanju popularnost srednjih škola, po nekom pravilu, đaci najčešće biraju gimnazije. Međutim, praksa pokazuje da su prethodnih godina postali popularni smerovi koji školuju buduće IT ili vazduhoplovne stručnjake, a zbog pandemije koronavirusa, veliki broj učenika zainteresovao se za medicinske škole.

Pročitajte još
Dokumenta

Nakon polaganja male mature, a pri upisu u srednje škole, treba pripremiti i  neophodna dokumenta – izvod iz matične knjige rođenih, popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu, svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole, uverenje o položenom završnom ispitu, lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja), kao i diplome o eventualnim osvojenim nagradama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike