Deretić izazivao brojne kontroverze: Ovo su njegove najpoznatije teorije o istoriji Srba

07.06.2021

16:15 >> 05:51

0

Autor: M. I.

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste navodna srpska antička istorija

Deretić izazivao brojne kontroverze: Ovo su njegove najpoznatije teorije o istoriji Srba
Copyright Printscreen/Youtube

Poznati publicista Jovan I. Deretić preminuo je rano jutros u 82. godini.

Informacija o njegovoj smrti je objavljena na zvaničnoj stranici njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu – posebno na Balkanskom poluostrvu – u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

pročitajte još:

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste navodna srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne poznaje. Njegovi tekstovi uglavnom govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

Deretić je smatrao da je istorija srpskog naroda izmenjena pod pritiskom Austrougarske i Vatikana na Berlinskom kongresu nakon čega u Srbiji počinje da se krije antička istorija srpskog naroda i srpskom narodu se nameće priča da je na Balkansko poluostrvo došao tokom Velike Seobe Slovena na Balkan.

Aleksandar Veliki i Srbi starosedeoci Balkana

Neke od Deretićevih tvrdnji o istoriji srpskog naroda koje su izazivale najviše kontroverzi su da velike seobe Slovena na Balkan nije bilo već su Sloveni na Balkanu autohton narod koji su antički pisci drugačije nazivali. Tako da su Iliri, Tračani, Dačani idr. samo različita imena za srpski narod.

Printscreen/Youtube

Aleksandar Veliki je, po Deretiću, zapravo bio srpski vojskovođa Aleksandar Karanović i on je treći srpski vojskovođa koji je u svom pohodu na istok došao do Indije. Pre njega su to učinili Nino Belov i Serbo Makaridov.

Deretić je tvrdio da su ostali slovenski narodi proistekli iz srpskog naroda, a da su Hrvati poreklom avarsko pleme koje je primilo srpski jezik.

On je izneo i teoriju da je srpsko pismo (srbica) najstarije evropsko pismo iz koga su se razvila sva kasnija evropska pisma.

Srpski bog rata

Deretić je takođe navodio da je Serbon poštovan kao vrhovni bog kod Srba koji je bio prisutan svuda gde je srpski narod dosegao. Serbon je bio bog rata, ratničkog staleža kod Srba. Da li je sam bog dobio ime po narodu, ili narod po bogu, kako je govorio, još nije otkriveno. Serbon je imao i svoje dvojnike kod drugih naroda, Grka i Rimljana, ali se njegova uloga ni kod njih nije promenila, obrazlagao je Deretić.

Printscreen/Youtube

Praprostor Srba na Podunavlju

Deretić je smatrao da se pored egipatske civilizacije na Nilu, i mesopotamske između Tigra i Eufrata, razvila i podunavska civilizacija na obalama reke Dunav, i da je bila mnogo naprednija od ostalih. Po njegovim rečima, prva zemljoradnja i prva obrada metala su bile zastupljene baš na ovom području. Prerada bronze je u Podunavlju bila zastupljena u 6. milenijumu p. n. e, a zemljoradnja u 3. milenijumu kod Starčeva i 4. milenijumu kod Lepenskog Vira tvrdio je Deretić. Zatim se, po njegovim rečima, u Podunavlju razvila grnčarija, i navodeći predmete koji su iskopani u Vinči, Deretić je pisao i o velikoj umetnosti i stilu u njihovoj izradi.

Srbija pre Rimskog carstva

Po Deretiću, Srbija se prostirala duž istočne obale Jadranskog mora, nekoliko vekova pre rimskog osvajanja. Prestonica ove antičke Srbije bio je grad Sarda, današnji Skadar. Ovu Srbiju, duž Jadranskog mora, naziva Jadranskom Srbijom, da bi napravio razliku između nje i druge dve Srbije: jedna u Dakiji (današnja Rumunija) i druga na severu, na Sarmatskom moru (Baltičko more).

Po Deretiću, Jadranska Srbija je dostigla najveći svoj domet u vreme vladavine kralja ili cara Agrona, od 240. do 230. godine p. n. e. Ovu Agronovu državu Zonara naziva „Srpskom imperijom“.

Jadranska Srbija je imala u svome sastavu sledeće pokrajine, prema savremenim nazivima: Crnu Goru, Albaniju, Metohiju, Rašku, Bosnu, Hercegovinu, Dalmaciju, Liku i Krbavu i Istru. Cela jadranska obala, od Trsta do Jonskog mora, bila je u posedu Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike