Zvonilo za kraj osnovne škole: Osmaci tradicionalno proslavljali u parkovima uz suze i pesmu

08.06.2021

16:00 >> 17:18

0

Učenicima osmog razreda je danas zvanično počeo letni raspust, ali ove godine, zbog upisa u srednju školu, imaće obaveze sve do 13. jula

Zvonilo za kraj osnovne škole: Osmaci tradicionalno proslavljali u parkovima uz suze i pesmu
Copyright Maturanti iz beogradske Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš", 24sedam/I.Kranjčević

Učenici osmog razreda danas su, iako u senci epidemije, obeležili jedan od najznačajnijih događaja u životu – kraj osnovne škole, a većina njih ih je svečano, uz pesmu, igru i poneku suzu radosnicu proslavila ovaj trenutak.

Za osmake od danas zvanično počinje letni raspust, a u gradovima širom Srbije oni su na različite načine proslavili završetak školovanja u svojim dosadašnjim školama.

Maturanti iz beogradske Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, 24sedam/I.Kranjčević

Slavlje se iz školskih zgrada prelilo i na ulice i parkove. Tako, u Karađorđevom parku u Beogradu ekipa “24sedam” zatekla je male maturante Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” , koji su zajedno, išaranih majica, uz pesmu slavili rastanak od osmoletke.

Slavlje, koje se tradicionalno organizuje svake godine nakon poslednjeg časa nastave je i za ovu generaciju bio događaj za pamćenje, kaže za naš portal maturantkinja M.P.

– Iako sam iščekivala kraj školske godine, pogađa me to što ću se odvojiti sa osobama sa kojima sam provela osam godina u klupi. Nisam ni zamišljala a će mi biti ovako teško, mada sam srećna što ću u srednjoj školi upoznati nove drugare – rekla nam je ona.

Njena drugarica S.F, takođe maturantkinja ove beogradske škole, ističe da su joj onaljn nastava i kombinovani model teško pali i da je srećna što je to poglavlje sada završeno.

Maturanti beogradske Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, 24sedam/I.Kranjčević

– Meni je obična škola bila lakša i zanimljivija nego onlajn, jer nikako nismo mogli da se dogovorimo oko odgovaranja, teže je bilo učiti ali sad će se, nadam se, vratiti sve u normalu. Kada je u pitanju kraj školske godine presrećna sam, jer završavam napokon osnovnu školu, iako mi je žao što neke drugare neću više viđati – rekla nam je ta učenica, a njena rugarica iz klupe je dodala:

– Tokom onlajn škole, osećali smo se usamljeno, jer smo bili udaljeni od drugara. Iako je škola bila lakša, nedostajalo nam je druženje – rekla je ta maturantkinja.

I u untrašnjosti veselo

Maturanti kruševačke Osnovne škole “Branko Radičević” 24sedam/M.Vujović

Dalje, u unutrašnjosti Srbije, slika je gotovo ista, s razlikom što su se maturanti kruševačke Osnovne škole “Branko Radičević” opraštali u školskom dvorištu.

Pesma se orila, ali veselje je prošlo pod strogim epidemiološkim merama, kaže za “24sedam” školski psiholog u ovoj obrazovnoj ustanovi Tatjana Milutinović.

Školski psiholog Tatjana Milutinović, Promo/T.Milutinović

– Učenici su se, po završetku nastave, okupili u školskom dvorištu kako bi proslavili kraj osmogodišnjeg obrazovanja. Naravno, okupljanju su prisustvovali i nastavnici i odeljenske starešine, a kako naša škola ima odobrenje od policijske uprave za takvu vrstu druženja, prisustvovali su i pojedini pripadnici policije. Smatramo da je ovakav vid okupljanja mnogo bezbedniji jer se održava pod strogim nadzorom – istakla je Milutinovićeva i dodala da su osmaci zaslužili da se, nakon teške godine, malo opuste.

– Sve im je bilo uskraćeno, a tek im sledi naporan period zbog pripreme za polaganje završnih ispita, nakon čega sledi i sam upis u srednje škole. Želim im svu sreću – navela je naša sagovornica.

Kalendar upisa

23. jun: Test iz srpskog/maternjeg jezika (9.00-11.00)

24. jun: Test iz matematike (9.00-11.00)

25. jun: Kombinovani test (9.00-11.00)

27. jun: Preliminarni rezultati na nivou škole (do 10.00)

2. jul: Objavljivanje konačnih rezultata (do 8.00)

3-4. jul: Popunjavanje i predaja liste želja (8.00-15.00)

9. jul: Objavljivanje zvanične liste želja učenika (do 8.00)

11. jul: Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama (do 8.00)

12-13. jul: Podnošenje prijava za upis u srednje škole (8.00-15.00)

Podsećamo, svršeni osmaci će 23. juna polagati završni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije radiće test iz matematike, dok će 25. juna uslediti  kombinovani test, koji sadrži pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Pročitajte još
Kao i prethodnih godina, đaci testove polažu u svojim osnovnim školama, svaki test počinje u 9.00, a na raspolaganju će imati 120 minuta da odgovore na 20 pitanja koliko ima svaki od njih. Svaki tačan odgovor donosi učeniku jedan poen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike