Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Najmanje hospitalizovanih ikada, ali brojevi se lako mogu promeniti

17.06.2021

07:45 >> 08:00

0

Doktorka je navela da većina pacijenata ne zna gde se zarazila i da niko ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan

Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Najmanje hospitalizovanih ikada, ali brojevi se lako mogu promeniti
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Direktorka kovid bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević izjavila je danas da, iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih u toj zdravstvenoj ustanovi, brojevi su nešto što je relativno i mogu se lako promeniti.

-Ovo je najmanji broj hospitalizovanih ikada u našoj bolnici, od ovih 75 bolesnika 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivnog lečenja, a intubirana su tri bolesnika -navela je Adžić Vukičevićeva.

Doktorka je navela da većina pacijenata ne zna gde se zarazila i da niko ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

-Trenutno naš najteži pacijent je 1991. godište, ima samo 30 godina, to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše -navela je Adžić Vukičevićeva.

Istakla je da je on prethodno bio zdrav momak, bez ijedne pridružene bolesti.

Adžić Vukičević je ukazala da se sve više pacijenata žali na posledice kovida i da lekari na Klinici za pulomologiju pregledaju dnevno 50 do 70 ljudi.

-Javljaju se različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Polovina njih je u post kovid komplikacijama i najčešće viđamo fibroze pluća. Bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje – navela je doktorka.

Pročitajte još

-Osim toga, pacijenti se često žale na nedostatak kiseonika i jedan broj pacijenata i po izlasku iz bolnice mora da primaju kiseoničku terapiju. Na kraju, to su i embolije pluća i tromboze gornjih i donjih ekstrimiteta, kao i izlivi u plućnoj maramici – rekla je Adžić Vukičevićeva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike