Da se naježiš! Zlostavljači životinja na korak su od toga da postanu ubice ljudi

19.06.2021

18:30 >> 06:45

0

Jezive scene izgladnelih, zlostavljanih i krvavih pasa iz azila za obuku tih životinja u selu Čumić potresle su Srbiju

Da se naježiš! Zlostavljači životinja na korak su od toga da postanu ubice ljudi
Copyright Foto: Profimedia

“Svi koji zlostavljaju životinje korak su bliže da sutradan postanu i ubice ljudi!” Na ovo je upozorila psiholog Aleksandra Janković povodom najnovijeg snimka zlostavljenih pasa, koji od juče kruži internetom.

Naime, muškarac D.G. (49) osumnjičen je da je svesno i namerno ubijao, mučio, zanemarivao i zlostavljao pse koji su mu bili povereni na staranje u svom azilu za obuku pasa u selu Čumić, nadomak Kragujevca.

Pas, Printscreen/MUP

Na tom uznemirujućem snimku vide se da su životinje boravile u nehigijenskim uslovima, a jasni su i znaci njihovog zlostavljanja i zanemarivanja. Nesrećni psi bili su izgladneli, mršavi i krvavi, većina bez dlake i sa otvorenim ranama.

Jedan u nizu slučajeva

Nažalost, ovaj stravičan događaj nije usamljeni slučaj, već samo jedan u nizu brojnih situacija zlostavljanja životinja, koje su prethodnih godina potresle javnost.

Ako se prisetimo, pre mesec dana osvanula je fotografija dva psa obešena o drvo. Kako su preneli mediji, psi su svirepo i mučki ubijeni vešanjem.

Nešto ranije, u aprilu ove godine, na društvenim mrežama postavljen je jezivi video hapšenja nagog muškarca, koji je navodno pokušao da nasred ulice pojede živog psa!

Poligon za zlostavljanje ljudi

Međutim, ono što posebno zabrinjava je, ističu psiholozi, da osobe koje takve monstruozne stvari rade životinjama zapravo „vežbaju“ za ljude:

Aleksandra Janković, Printscreen/Youtube /Novo Jutro

– Reč je o osobama psihopatske strukture, koja ideju moći ostvaruje nasiljem nad onima koji ne mogu da se brane. Izražeje i manjak osećaja morala, ali i empatije prema drugima. Nažalost, kada su u pitanju zlostavljači životinja, njima je to polje obično samo poligon da dođu do ljudi. A, praksa je pokazala da oni koji maltretiraju životinje, ubrzo prelaze i na ljude. To je krivično delo i počinioci treba da odgovaraju. Potrebne su drakonske kazne – naglasila je Jankovićeva.

Naš psiholog podsetio je i na slučaj iz 2018. godine, kada su dvojica maloletnika maltretirala mače staro nedelju dana i snimak postavili na društvene mreže.

– Bilo je slučajeva i da su deca napastvovala životinje, a potom sve to snimila zarad lajkova i pregleda na društevnim mrežama. U pitanju su ozbiljni poremećaji, To najčešće čine kako bi stekli mesto u vršnjačkoj grupi i pokazali da su nadmoćni – navodi ona.

Ilustracija, Pixabay

Prema njenim rečima, agresiju treba sankcionisati.

– Ukoliko se to ne uradi, deca će usvojiti takav model ponašanja kao normalan i kasnije ga preminjivati i na ljudima.

Zlostavljači prolaze bez kazne

Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja “Feniks” kaže da problem predstavlja i to što se počinioci takvih dela uglavnom ne kažnjavaju.

– Zakonska regulativa predviđa novčane, ali i zatvorske kazne za počinioce nasilja nad životinjama. Međutim, slučajevi kažnjavanja su izuzetno redak primer u praksi, toliko da su nam ljudi upućivali pitanja zašto zakon ne postoji. Postoji, ali mahom zbog nedostatka dokaza, stvari ne budu “izgurane” do kraja – navela je ona i dodala da je to “samo zeleno svetlo zlostavljačima da nastave da povređuju nedužne”.

Pročitajte još
– Dok jednog dana ne pređu na ljude. Jer, priča o nasilju nad životinjama je samo jedan deo celokupnog nasilja. Ukoliko njemu stanemo na put, sprečili bismo i mnoga druga maltretiranja, pa i ubistva ljudi. Nažalost, građani, ali i čitavo društvo, oguglali su na takve situacije, ređe se prijavljuju, pa ponekad i ne stigu do nadležnih – zaključila je Rankovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike