Kako najbrže do pasoša ili lične karte?: Pet ključnih koraka da izbegnete ogromne gužve

19.06.2021

11:12

0

Autor: Blic

Desetine hiljada građana prestonice već nedeljama prave svakodnevne gužve ispred policijskih stanica

Kako najbrže do pasoša ili lične karte?: Pet ključnih koraka da izbegnete ogromne gužve
Ilustracija, Foto: Profimedia

Izrada novih biometrijskih pasoša ponovo je postala mora za građane kojima je istekao rok važenja starog. Pred početak letnje turističke sezone, gužve i redovi za pasoše i lične karte već danima su ogromni, a za izdavanje ovih dokumenata čeka se i po nekoliko dana. Ipak, postoji nekoliko načina kako možete da ubrzate ovaj proces.

Desetine hiljada građana prestonice već nedeljama prave svakodnevne gužve ispred 17 policijskih stanica u Beogradu, a dugački redovi se od ranog jutra stvaraju čak i u prigradskim opštinama poput Batajnice, Sopota, Lazarevca…

Nažalost, trenutno jedino rešenje je strpljenje, pošto se u narednih mesec dana gotovo nigde u Beogradu ne može zakazati termin za pasoš ili ličnu kartu preko portala e-upava.

Profimedia

Obratite pažnju na sleće korake, koji vam u narednom periodu mogu olakšati ovaj dugotrajan proces.

1.Zakažite termin preko portala e-Uprave

Prvi korak ako želite da bez stresa, nervoze i čekanja dođete do lične karte ili pasoša je da zakažete termin na portalu e-Uprave. Međutim, problem je što se trenutno samo 10 od 17 policijskih stanica u Beogradu podržava elektronsko zakazivanje termina i to na Voždovcu, Čukarici, Starom gradu, Savskom vencu, Rakovici, Paliluli, Novom Beogradu, Zemunu, Zvezdari i Vračaru. Zanimljivo u policijskoj stanici Novi Beograd se posebno mogu elektronski zakazivati termini samo za nedelju.

Takođe, pitanje je da li se i u jednoj od tih policijskih stanica trenutno može preko portala e-Uprave naći slobodan termin u naprednih mesec dana, zato ovaj korak važi za one kojima novi dokument nije neophodan u narednih par meseci.

Tako, u policijskoj stanici Voždovac prvi slobodan termin je tek 20. jul. Međutim, niko ni taj termin ne može da rezerviše jer se termin ne može zakazati više od 30 dana unapred.

Uslovi za elektronsko podnošenje zahteva za izdavanje lične karte ili pasoša:

– Podnosilac zahteva mora biti punoletno fizičko lice i državljanin Republike Srbije.

– Termin možete zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još 4 člana porodice ukoliko je potrebno.

– Kada zakazujete termin samo za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.

– Neophodno je doći tačno u zakazano vreme.

– Termini su u trajanju od po 15 minuta za jednu osobu i potrebno je striktno poštovanje satnice.

– Dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice. Svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

2. Čekajte u redu ispred policijskih stanica u prigradskim opštinama

Najveća nada onima koji u “minut do 12” žele da izvade ličnu kartu ili pasoš je činjenica da se lična dokumenta ne moraju nužno vaditi u opštini u kojoj živite.

To znači da oni koji imaju adresu prebivališta, recimo, na Vračaru mogu da izvade ličnu kartu u policijskoj stanici u Sopotu.

MUP

Ono što građani treba da imaju na umu je to da policijske stanice u sedam opština ne pružaju mogućnost elektronskog zakazivanja termina. Reč je o sledečim opštinama: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Stanice policije u ovim opštinama rade i subotom, do 7.30 do 15.30 časova, tako da znate da i tog dana možete dođi.

3. Radno vreme policijskih stanica

Svako ko ima nameru da stoji u redu i čeka ispred policijske stanice kako bi izvadio ličnu kartu ili pasoš treba da zna radno vreme policijskih stanica.

Policijske stanice u svih 17 opština u Beogradu otvorene su svakim radnim danom od 7.30 do 20 sati, dok subotom rade od 7.30 do 15.30 časova.

Najduže radno vreme ima policijska uprava za grad Beograd u Ulici Ljermontovoj 12a pošto je otvorena radnim danom i subotom od 7.30 do 20 časova, kao i nedeljom od 7.30 do 15.30 časova.

S tim što, da ponovimo još jednom, dozvoljeni termini za elektronsko zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice. Svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

U Ljermontovu možete doći i bez zakazanog termina i to, kako radnim danima, tako i vikednom.

4. Čekanje

Srećniici koji ovih dana dođu do šaltera policijskih stanica u Beogradu i predaju zahtev za izdavanje dokumenata pitaju se verovatno koliko je vremena potrebno da bi dobili novu ličnu kartu ili pasoš.
U proseku se lična karta ili pasoš izdaju nedelju dana nakon predaje dokumentacije. To znači da oni koji predaju zahtev dva dana pre polaska na put ne mogu da očekuju da će u tom roku dobiti pasoš.

Još jedna napomena, računajte na to da ćete i prilikom podizanja dokumenata morati da čekate u redu, te

5. Pasoš se može obnoviti i pre isteka

Veoma važna informacija za sve kojima ističe pasoš jeste da se ovaj dokument može obnoviti mesecima pre isteka.

Ko putuje u zemlje EU zna da bi otputovao u ove države mora imati pasoš koji važi minimum 90 dana od datuma povratka u Srbiju.

Pročitajte još
To znači da ne morate da čekate da pasošu istekne rok da biste izvadili novi već to možete i poželjno je da uradite znatno ranije.

To je najbolji način da izbegnete svaki mogući stres i gužve.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti