DECA HEROJI: Mladi Nišlija ima više od 100 diploma i 111 bodova na maturi, a dobio je i Sretenjski orden (FOTO)

26.06.2021

19:00 >> 15:56

0

Učenik drugog razreda prirodno-matematičkog smera gimnazije Svetozar Marković je pri upisu u tu školu imao čak 111,33 boda

DECA HEROJI: Mladi Nišlija ima više od 100 diploma i 111 bodova na maturi, a dobio je i Sretenjski orden (FOTO)
Copyright Promo/Veljko Đurić

Dete heroj. Nišlija Veljko Đurić zaista s pravom nosi ovo ime, jer je pre tri godine dobio titulu “Mladi heroj” (Youth heroes) na istoimenom konkursu, a to je samo jedna u nizu nagrada i priznanja koje čuva na policama u svojoj sobi.

Printscreen/Facebook/Exitfondacija

Ovaj učenik drugog razreda prirodno-matematičkog smera gimnazije “Svetozar Marković” je pri upisu u tu školu imao čak 111,33 boda, što ga je učinilo najuspešnijim đakom Srbije te godine.

Ovakav rezultat ne čudi, jer je Veljko do sada osvojio 47 nagrada na raznim takmičenjima, od kojih su čak 33 prva mesta!

Počeo je da se takmiči u petom razredu osnovne škole i od tada je samo nizao uspehe.

Kaže, prestao je odavno da broji, ali sveukupno poseduje preko 100 nagrada. Poslednju, njemu veoma dragu, osvojio je ovog meseca.

-Poslednju nagradu sam osvojio prošlog vikenda i to jeste prva nagrada na međunarodnom takmičenja Ekološka olimpijada, na kom učestvujem treći put zaredom i na kom sam osvojio i prvu nagradu na republičkom nivou, kao i dva prethodna puta. Takođe, osvojio sam i prvu nagradu na republičkom i međunarodnom nivou takmičenja iz informatike INFOS 2021. – kaže za “24sedam” ovaj briljantni učenik.

Jedno od najdražih priznanja mu je Sretenjska medalja koju mu je dodelio predsednik Srbije prošle godine.

-Samim tim što sam najmlađi dobitnik ovog priznanja i što je ono najprestižnije među mojim brojnim nagradama, Sretenjska medalja za mene jeste bila velika čast i privilegija. Iako je to na svojevrstan način i obaveza da u budućnosti nastavim da postižem još veće rezultate i nižem uspehe, ne doživljavam ga kao pritisak, ali ni kao krajnju tačku u potvrdi svog rada. Za mene je to samo usputna stanica ka svemu što će uslediti u budućnosti – iskren je gimnazijalac.

A.K./ATAImages

ISKUSTVO NEPROCENJIVO

Veljko smatra da znatno veću vrednost ima čitav proces pripreme takmičenja, koji sa sobom nosi raznovrsna iskustva, saradnju i rad sa različitim ljudima i nova prijateljstva.

– Nagrada oličena diplomom i medaljom predstavlja samo krunu napornog rada i konstantnog zalaganja, pa upravo zato i takmičenja zapravo doživljavam kao pomeranje sopstvenih granica i priliku da otkrijem svoje afinitete i interesovanja i šansu da se oprobam na različitim poljima, a ne kao puko nadmetanje i sakupljanje diploma – ističe naš mladi sagovornik.

PIŠE ROMANE, ORGANIZOVAO I KVIZ

Privatna arhiva

Mladi Đurić je zahvaljujući svom dogogodišnjem takmičarskom stažu i sam bio pokretač i organizator jednog takmičenja.

-Pre nekoliko godina sam organizovao kviz iz biologije “Takmičarskim duhom do pobede” na nivou opštine i veoma sam ponosam na to. Za mene je to bio novi tip izazova sa kojim se do tog trenutka nisam susreo, ali i želja da se oprobam “sa druge strane katedre”, budući da sam do tog trenutka bio isključivo učesnik takmičenja. Kako i sam naziv kviza kaže “Takmičarskim duhom do pobede” jeste bio moj projekat koji je na prvom mestu potencirao timski rad i ispoljavanje individue u timu, pri čemu su učesnici odgovarali na različite tipove pitanja iz biologije, a prva tri mesta očekivale su i vredne nagrade –  naglašava naš sagovornik.

Ovaj genijalac iz Niša nije sjajan samo u prirodnim naukama, već mu dobro ide i pisanje. Kaže, voli epsku fantastiku, ali i kriminalističke i istorijske romane, pa je shodno svojim interesovanjima napisao kratku priču “Vilinska grobnica” koja je objavljena u okviru zbirke “Vilin-pero Drakonije”.

-Pišem i roman “Krvavi lavirint” čija će glavna tema biti kriminalistički slučaj i istraga zločina, na šta je posebno uticalo to što su kriminalistički romani moj omiljeni žanr, gde bih među omiljenim autorima istakao Agatu Kristi i Jua Nesbea. Čitajući brojna dela i romane rađale su se i nizale ideje koje sam napokon odlučio da utkam u autorski poduhvat čije objavljivanje očekujemo uskoro, a u međuvremenu radim na još nekim kreativnim projektima – kaže vredni 16-godišnjak.

PODRŠKA NE IZOSTAJE, A VREMENA IMA ZA SVE

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U svim svojim angažmanima podršku mu pre svega pružaju otac i brat , ali i prijatelji iz gimnazije.

-Odlično se slažem sa drugarima iz razreda koji mi pružaju maksimalnu podršku, kao i ja njima, pa smatram da bi na takav vid kolegijalnosti trebalo da se ugledaju i odgovorni ljudi. Kada je reč o porodici podrška je bezuslovna , a njihova mi upravo najviše i znači – kaže on.

Osim emotivne potpore porodica i prijatelji mu pomažu i da što kvalitetnije provede vreme.

-Najradije slobodno vreme provodim sa porodicom i društvom, ali ga vrlo često posvećujem i sebi, prepuštajući se aktivnostima koje me ispunjavaju poput čitanja, pisanja, pretraživanja interneta. Rado posećujem i društvene mreže i smatram ih vrlo korisnim ako se upotrebljavaju na pravi način i usklade sa našim interesovanjima – iskren je Veljko i dodaje:

-Stereotip, koji je neretko zastupljen i prati uspešne ljude, jeste da su potpuno fokusirani na ono što rade i da nemaju vremena za ostale aktivnosti. Ja to oštro demantujem. Živimo nikad bržim tempom, gde naši planovi vrlo lako mogu pasti u vodu (što je pokazala i godina za nama), a ključ dobre organizacije vremena jeste da nam ona omogućava da se prilagodimo i najneočekivanijim promenama – objašnjava Veljko.

Trenutni cilj mu je da završi svoj roman, ali i kreativne projekte na kojima radi već duže vreme. Planove za dalje budućnost nije oštro zacrtao, već kaže, računa na svoju svestranost koja će mu olakšati konačan izbor kada za to dođe vreme.

A vremena još ima, tako da Veljko samo napred u nove pobede…

Pročitajte još

Ukoliko i vi znate nekoga iz svog okruženja ko se ističe svojim uspesima, neobičnošću i humanošću, pišite nam na mejl [email protected]

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike